Missen på Idrottsgalan – skedde mitt framför ögonen på Sofia: "Olyckligt"

17 jan, 2023, 20:37 

Många har reagerat på den olyckliga händelsen som skedde under årets Idrottsgalan.

Annons
WOW! Allt om Sofias glammiga look på Idrottsgalan
WOW! Allt om Sofias glammiga look på Idrottsgalan

Idrottsgalan 2023 blev en fantastisk kväll fylld av kärlek, skratt, tårar, gåshud, känslosamma tal och fina hyllningar.

Galan leddes i år av superduon Måns Zelmerlöw och Pernilla Wiberg som bjöd på en fantastisk show!

På plats i Avicii Arena såg vi även allt ifrån några av Sveriges främsta idrottsprofiler till kungligheter.

Racerföraren Marcus Ericsson på skärmen under Idrottsgalan 2023 i Avicii Arena.
Det var en fantastisk kväll i Avicii Arena.

Prins Daniel, prinsessan Sofia och prins Carl Philip på Idrottsgalan 2023

Recept.se Nyhetsbrev

Ja, i år var hela kungliga trion på plats: Prins Daniel, prins Carl Philip och prinsessan Sofia. Kungligheterna anlände till röda mattan på måndagseftermiddagen i matchande outfits – alla tre i svarta kostymer.

Annons

Under galan såg kungligheterna ut att ha det trevligt med sina bordsgrannar och blev även märkbart berörda av allt som skedde på scen, precis som resten av publiken.

Dessutom delade prins Daniel ut priset Årets peppare, och prins Carl Philip delade ut Jerringpriset – som Nils van der Poel fick ta emot.

Skridskoåkaren Nils van der Poel vinnare av Jerringpriset med prisutdelarna prins Carl Philip och Radiosportens Bengt Skött under Idrottsgalan 2023 i Avicii Arena.

Stora felet på Idrottsgalan – skedde mitt framför ögonen på Sofia: "Olyckligt"

Under och efter galan uppmärksammade många en bild som visades under hyllningsmontaget för de idrottsprofiler som gått bort under 2022.

Man hade nämligen valt en bild på handbollslegendaren Bengt "Bengan" Johansson, tagen vid för-OS i Atlanta 1995, där han gör en min som många har reagerat starkt på.

Tobias Hübinette, forskare och lärare på Karlstad universitet, beskriver minen som "en asiatisk rasstereotyp som inte hör hemma i tv 2023" i en intervju med Sportbladet.

Annons

SVT har inte producerat galan och har inte heller valt bilden, men ber om ursäkt för att just den bilden syntes i tv.

– Jag kan inte tänka mig att de medvetet velat kränka någon, men det är klart att det är olyckligt ändå. Vi vill alltid visa respektfulla bilder så gott vi kan, säger Johanna Bäckström Lerneby, nyhetschef och ansvarig utgivare på SVT, till Sportbladet.

– Det är obetänksamt och olyckligt.

Galans vd Stephan Rimér, beskriver också situationen som olycklig och säger att produktionen borde varit mer uppmärksam.

– Vårt gäng har inte plockat upp vilka konnotationer bilden har. Det här får vi skylla på vår bristande kunskaper i ämnet, för vi ville inte skoja om etniciteter utan bara spegla hans positiva sätt och glada upptåg, säger han till Sportbladet.

Annons