Nu finns det en ny version av appen - uppdatera din app genom att klicka här

Nu finns det en ny version av appen på Google Play Store - uppdatera din app där!

Missnöjet efter drottning Elizabeths död: Charles kan avsättas som kung

Missnöjet efter drottning Elizabeths död: Charles kan avsättas som kung

Länderna är kritiska till nya kung Charles.

Premiärministerns första ord efter Elizabeths död: ”Gud bevare konungen”
1:58

Efter reklamen: Premiärministerns första ord efter Elizabeths död: ”Gud bevare konungen”

(1:58)

Slå på ljud

När drottning Elizabeth somnade in den 8 september var det inte bara Storbritannien som förlorade sin drottning. Hon var även statsöverhuvud i de 54 länder som bildar Samväldet, och älskad världen över.

Men när Elizabeth drog sitt sista andetag gick tronen direkt över till äldste sonen Charles. Och på lördagen utropades han officiellt till regent – men nu visar det sig att alla inte är med på noterna.

I flera av de länder som drottningen tjänat i 70 år sprids ett starkt missnöje, och Charles riskerar därför att avsättas kung.

Vill inte ha kungen

Enligt Reuters rör det sig om att Samväldets självständiga länder i Västindien vill avsätta ett monarkiskt styre. Det ska ha varit på tapeten även under Elizabeths tid, men i samband med tronskiftet är önskan nu starkare än någonsin.

Flera ledare i de tidigare brittiska kolonierna kämpar därför för att göra sig av med Kung Charles som statschef, och i stället bilda republiker.

De anser att monarkin vidhåller en del av Samväldets tragiska historia, och vill att Storbritannien ska betala skadestånd för slaveriet som pågick i de forna kolonialländerna.

– Vi måste alla jobba mot att ta bort kungafamiljen som statschef för våra nationer, säger David Denny, generalsekreterare för Karibiska rörelsen för fred och integration, enligt Reuters.

Kung Charles impopularitet

Elizabeth var en kunglig ikon. Många såg hennes som en varm och djupt dedikerad drottning. Men Charles har, redan innan han blev kung, inte fått samma kärlek från folket.

Av diverse anledningar har han varit omstridd, bland annat rör det sig om hela prinsessan Diana- och Camilla-affären. Sedan ser många hans ålder som ett hinder. Elizabeth var bara 25 år när hon tog över tronen efter sin pappa, Charles är 73.

I samband med den starka republikanska viljan i Karibien är därför risken nu stor att Charles förlorar sin titel i flera länder.

”Det är alltså fullt möjligt att kung Charles kommer inleda sin tid på tronen med att förlora en inte oansenlig del av den brittiska monarkins konstitutionella makt”, skriver krönikören Sara Malm i Expressen.

Foto: TT