Misstaget i SVT:s En kunglig affär – experten uttalar sig: "Konstigt"

En kunglig affär SVT

Var enda orsaken till att Kurt Haijby dömdes för utpressning att han inte erkände sin homosexualitet? Det är slutsatsen som dras i ”En kunglig affär”.
Har du koll på de kungliga snackisarna från vecka 50?
Slå på ljud

Så kommer då upplösningen av SVT:s välspelade juldrama ”En kunglig affär”. Den fjärde och sista delen börjar med kung Gustaf V död. Vi ser hur Kurt bokstavligt talat rasar samman när han får dödsbudet. Genast börjar sedan Torsten Nothin smida ränker emot honom.

Efter att ha hemligstämplat allt material om rättsövergreppen mot Kurt och ha hotat läkaren på Beckomberga till tystnad så åtalar hovet Kurt för utpressning. Och i detta tv-drama är ju Haijby också helt oskyldig. Allt han gjort är ju att i början av serien ha flirtat till sig lite fina presenter. Något som dock inte alls överensstämmer med verkligheten.

Historikern Herman Lindqvist säger till Svensk Damtidning:

– Kurt Haijby var helt klart kriminell. Oskyldig var han inte, och både han och hans fru såg möjligheterna att berika sig.

Han fortsätter:

– Jag har inte hunnit se serien ännu, men förstått att den fixerar sig vid själva kärlekshistorien och det låter konstigt. För det var också den politiska skandalen och hovskandalen, vad gäller vad folk tyckte och tänkte på den tiden. Man kan inte göra den förenklingen, men det är typiskt svenskt 2020-tal.

Och kanske är största problemet med ”En kunglig affär”, att dess syfte verkar vara att hamra in hur hemskt det är att homosexualitet var olagligt och inte accepterades av samhället förr. För kontentan efter rättegången, där så klart både Torsten Nothin och läkaren från Beckomberga ljuger under ed, är att Kurts unge advokat Henning Sjöström (Adam Pålsson) hade kunnat rädda Kurt om han bara hade erkänt sin homosexualitet.

Allt faller på att Kurt inte vågar komma ut. Ut ur fängelset kommer han dock till sist skröplig, nedbruten och dyster, därefter finalen med den deprimerade mannens självmord och någon vacker tillbakablick på den kungliga romansen.

Foto: SVT