Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Mr Victoriadagen sätter punkt: ”Jag glömmer aldrig kronprinsessans 7-årsdag!”

13 jul, 2018, 11:00 
På lördag avslutar Kay Wiestål sitt uppdrag – och kronprinsessan Victorias debut hör till det han aldrig kommer glömma. Hon var bara sju år, men liten och kavat när hon delade ut sitt första Victoria-stipendium till skidkungen Gunde Svan.
Annons

Victoriadagen på Borgholms idrottsplats imorgon kväll blir den 40:e och sista med den legendariske Kay Wiestål vid rodret. Första året stod kungen på ett lastflak och delade ut Victoria-stipendiet till Ingemar Stenmark. Det var på kronprinsessans tvåårsdag 1979, nu är hon själv mamma till en tvååring och imorgon fyller hon 41!

Victoriadagen 1979. Kungen, 33, med skidkungen Ingemar Stenmark.
Victoriadagen 1979. Kungen, 33, med skidkungen Ingemar Stenmark.

Under de här åren har Kay Wiestål blivit Mr Victoriadagen och firandet är numera en stor och glad folkfest, ja lite som Ölands egen nationaldag. Men årets firande blir Kays sista.

Annons

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.
Victoriadagen 1983. Kay Wiestål med gode vännen Ingvar Oldsberg (i pannband!).
Victoriadagen 1983. Kay Wiestål med gode vännen Ingvar Oldsberg (i pannband!).

– Någonstans måste man lämna över, jag är ändå 78. Och nu får jag mer tid till familjen.

Vilka är dina bästa minnen från de här åren?
– Jag har så många! Men allra första gången som kronprinsessan delade ut Victoria-stipendiet själv, till Gunde Svan, var ju en av de stora höjdpunkterna. Det var 1984 och hon var bara sju år gammal.

Sju år och redan prisutdelare. En glad Gunde Svan fick ta emot stipendiet från förstagluttaren Victoria. Snett bakom står nannyn Elisabeth Zimmerman (i beige) — som faktiskt är deltidsnanny till Estelle idag.
Annons

– Sen har det ju varit väldigt speciellt med alla världsstjärnorna som kommit hit till lilla Borgholm. Jag glömmer aldrig Lionel Richie dundrade in i eget privatplan! Och utöver det har vi ju också haft 120 svenska artister på scenen, berättar han.

Victoriadagen 2004. Lionel Richie flög in med privatjet för att sjunga för kronprinsessan Victoria på hennes 27-årsdag.
Victoriadagen 2004. Lionel Richie flög in med privatjet för att sjunga för Victoria på hennes 27-årsdag.

– Och när Markus och Martinus var här förra sommaren så var det säkert 500 unga flickor som tältade utanför Strand Hotel, vi hade aldrig sett något liknande!

Annons
Norska tjejtjusarna Marcus och Martinus.
Norska tjejtjusarna Marcus och Martinus.
Victoriadagen har blivit Ölands egen folkfest.
Victoriadagen har blivit Ölands egen folkfest.
Annons