Mysteriet kring de rosa och blå ordensbanden – vi reder ut begreppen!

prinsessan madeleine kronprinsessan victoria

Läsarnas frågor haglade efter galamiddagen på slottet. Här reder vi ut begreppen. Vad var det egentligen Victoria och Daniel dekorerade sig med?

Att det varit högtidlig galamiddag på slottet har väl knappast undgått någon. Kungafamiljen gästades av presidentparet från Republiken Korea och silvret pustades upp för bankett. Men kvällen har också lett till en del frågetecken. Flera av er läsare har undrat varför Victoria och Daniel inte bar serafimerorden under statsbesökets högtidliga kväll. Vi reder ut begreppen!

Victoria

Vad är det för ordnar?

Hovets pressavdelning berättar mer om ordnarna och banden – som är rosa istället för blå.– I samband med statsbesöket förlänades kronprinsessan och prins Daniel med “The Diplomatic Service Merit, Grand Gwanghwa Medal” – en av Republiken Koreas statsordnar.Kungen och Carl Philip fick en heldag på StenhammarLäs mer

Drottningen bar också rosa ordensband. Sydkoreas First Lady, Kim Jung-sook, bar däremot Kungliga Nordstjärneorden.

Silvia och kungen

Presidenten, Moon Jae-in, bar Kungliga Serafimerorden.

Sydkoreas president
Victoria

För att hedra sina gäster bar alltså kronprinsessan Victoria och prins Daniel varsitt rosa ordensband med ovan nämnda statsorden. Följande ordensregler står att läsa på hovets hemsida:

“Svenska ordensdekorationer, minnestecken och medaljer bärs främst. Utländska bärs i regel efter svenska ordensdekorationer, minnestecken och medaljer, dock med följande undantag, nämligen att på utländsk beskickning eller vid tillställning i annat land, då ordnar anbefalls, vederbörande lands storkors och kommendörskors bärs före svenska, såvida inte Konungen och/eller Drottningen är närvarande, samt att vid statsbesök eller tillfälle, då utländsks statschef är närvarande, vederbörande lands storkors och kommendörskors (med kraschaner) alltid bärs före svenska eller andra staters ordnar.”

Kungen

Den 29 maj 2012 var svenska kungaparet på statsbesök i Sydkorea. Nu var det alltså presidentparets tur att besöka Sverige. Syftet med statsbesöket var att befästa och främja de goda relationerna mellan Sverige och Republiken Korea, som under 2019 högtidlighåller 60 år av diplomatiska förbindelser.

Foto TT