Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Mystiken kring familjen O´Neill – Evas väg från flykting till societetsdam!

02 apr, 2021, 14:00 
AvAnnaClara von Hofsten
Chris systrar och mamma på prinsessan Leonores dop.
Chris systrar och mamma på prinsessan Leonores dop.
Chris O´Neill växte upp i Londons finaste kvarter och gick i internatskola i Österrike. Men i bakgrunden fanns hela tiden mamma Evas dramatiska flykt som barn – en traumatisk upplevelse som präglat hela hennes liv. Prinsessan Madeleines make har sannerligen en spännande familj!
Annons
Chris hemliga liv innan Madeleine!Brand logo
Chris hemliga liv innan Madeleine!

Vem är han egentligen, kungafamiljens hemligaste medlem Christopher O´Neill? Ja, det korta svaret är att han är född i London den 27 juni 1974, som enda gemensamma barn till Paul och Eva O´Neill.

Föräldrarna träffades i Tyskland under en av Paul O´Neills affärsresor. Bägge hade barn från tidigare äktenskap. Eva flyttade med sina döttrar Natascha och Tatyana till London, medan Pauls tre döttrar Annalisa, Karen och Stephanie hela tiden bodde med sin mamma i USA.

Chris O´Neill som barn.

– Jag är uppvuxen med mina systrar Natascha och Tatyana, och jag skulle aldrig betrakta dem som något annat än helsystrar. Medan mina andra tre systrar, som jag för all del också har nära relationer till, har alltid bott i ett annat land även om vi har setts på helger och semestrar, har Chris O´Neill berättat i magasinet King.

Annons

Pappa gick bort i cancer

Pappa Paul, som gick bort i cancer 2004, var en amerikansk finansman som flyttade till London på 60-talet för att öppna en investmentbank. Paul O´Neill gick bort i cancer 2004 i England, och vilar i dag i familjegraven utanför New York. Han var vid sin död god för 25 miljoner kronor.

Mamma Eva O´Neill arbetar med välgörenhet, och är en internationell jetsetkvinna som under många år har varit ett välkänt namn på den internationella societetsscenen i London, Salzburg, New York och München.

Chris med pappa Paul och mamma Eva på 70-talet.

Eva O'Neill är alltså en välkänd och omskriven kvinna, men det som publicerats om henne berör oftast det glada livet under 80- och 90-talet på Londons och New Yorks partyscen, hennes tidigare äktenskap och välgörenhetsevenemanget Amadeus Weekend i Salzburg.

Annons

Det talas tyst om mamma Evas bakgrund

Om hennes bakgrund däremot har det varit både väldigt tyst och väldigt oklart – främst kring hennes ålder och födelseort, där såväl Österrike, Tyskland som Tjeckien förekommer.

Men mest sannolikt är att hon föddes i Tjeckien 1947, närmare bestämt i den gamla kurorten Karlovy Vary, eller Karlsbad som är ortens tyska namn. Hennes pappa Otto Walter arbetade som kurläkare, medan mamma Maria var hemmafru och kom från en stor, välbeställd hotellägarfamilj.

Pappa Paul gick bort i cancer när hans ende son, Christopher, var 30 år.

Det som hände sedan ska för alltid ha präglat Eva O'Neills liv. En stor del av befolkningen i Karlovy Vary var tyskar, och liksom flera miljoner andra invånare i den tyska delen av Tjeckoslovakien, Sudettyskland, kastades de ut från landet efter nazismens fall och all deras egendom konfiskerades. Bland de som tvingades fly fanns familjen Walter: Chris mormor Maria, morfar Otto, hans mamma Eva och hennes storasyster Marga. En nära vän till familjen Walter har berättat för Expressen:

Annons

Familjen tvingades överge allt

– De blev utkastade från sitt hem när Eva bara var ett litet barn. Det var förstås en skrämmande upplevelse när de bokstavligt talat blev utkörda ur landet under dramatiska och dåliga förhållanden. De tvingades överge allt de hade och blev flyktingar.

Efter flykten från Karlsbad bosatte sig familjen Walter i staden Starnberg söder om München. Orten ligger intill den vackra Starnbergsjön, inte långt från den österrikiska gränsen. Där byggde Evas far, som var läkare, upp ett gott renommé, och familjen lyckades skapa sig ett nytt, bra liv.

Mamma Eva har fyra äktenskap bakom sig.

Men en hel del av status och pengar fick familjen lämna bakom sig, och kanske är det en önskan om revansch som drivit Eva O'Neill genom livet och gjort henne till den mycket förmögna societetskvinna hon är idag. För hur lyckades egentligen en flyktingflicka från öst bli en del av den absoluta eliten i väst?

Annons

Ja, en viktig del av svaret är hennes ekonomiskt lyckosamma äktenskap. Eva O'Neill har nämligen gift och skilt sig hela fyra gånger – och i samtliga fall har hon valt förmögna och framgångsrika män. Tidningen New York Post har till exempel skrivit:

"Societetslejonet Eva O'Neill jämförs ofta med Ivana Trump på grund av sitt utseende och sina lönsamma skilsmässor".

På Adriennes dop; systrarna Karen, Annalisa, Tatjana och Natascha samt systerdottern Milana.

Bästis med Ivana Trump

En spännande detalj är att Eva under 80-talet blev bästa vän med president Donald Trumps exhustru Ivana Trump – även hon en tjeckiska som gift sig till rikedom. Den tyske nöjeskrönikören Michael Graeter har enligt tidningen The Mail on Sunday sagt:

”Eva O´Neill har aldrig haft en karriär. Hon har fått ihop sina pengar genom skilsmässor. Hon är precis som sin väninna Ivana Trump; hon gifte sig smart, skilde sig smart och cashade in på männen.”

Annons

Evas förste make var Wolfgang Schoeller, en tysk affärsman som även var Indonesiens honorarkonsul i München. Eva och Wolfgang var gifta en kortare tid och fick dottern Tatyana.

Kort efter det äktenskapet gifte sig Eva igen, denna gång med affärsmannen Hermann Loeb, verksam inom byggbranschen och bosatt i New York. Paret ska ha träffats när Eva O'Neill bjöds in till en kryssning för att ersätta skådespelerskan Liz Taylor, enligt The Mail on Sunday:

Prins Charles ingår i Eva O´Neills bekantskapskrets – vilket inte lär uppskattas av Camilla...

Eva brädade Liz Taylor

”Eva anslöt till kryssningen och efter två veckor hade hon övertalat den här mannen att gifta sig med henne. Han åkte aldrig och plockade upp Liz Taylor,” uppgav en vän för tidningen.

Paret fick dottern Natascha, men även detta äktenskap slutade med skilsmässa.

Annons

Make nummer tre var finansmannen Paul O'Neill, som blev pappa till Evas yngsta barn och ende son; Christopher ”Chris” O´Neill. Enligt uppgift var det Paul som lämnade familjen, vilket skapade ett särskilt starkt band mellan Chris och mamma Eva.

Eva gifte sig en fjärde gång 1988, med den Floridabaserade amerikanen James E Stewart, men även det äktenskapet slutade i skilsmässa. Enligt Sunday Mirror har hon dock under åren som gått sedan skilsmässan haft relationer med den skotske markägaren Julian Wills och med en advokat bosatt i München.

Chris systrar Tatyana och Natascha samt systerdottern Milana på kungligt dop.

Fyra förmögna makar

Eva O'Neill har alltså fastnat uteslutande för förmögna och framgångsrika män, och hennes tre barn verkar ha haft samma radar inställd när det gäller val av livspartners. Båda döttrarna har gift in sig i adliga släkter medan ende sonen Chris lyckades lägga beslag på en prinsessa.

Annons

Äldsta dottern Tatyana är gift med den brittiske aristokraten och godsägaren John Henry D'Abo, som driver ett stort gods i West Wratting på landsbygden utanför Cambridge i England. Herrgården från 1700-talet har blivit en samlingspunkt för släkten – även Chris och prinsessan Madeleine har varit där på besök. Tatyana är även gudmor till prinsessan Leonore.

Chris lite äldre USA-systrar som han inte växte upp med; Karen och Annalisa O´Neill.

Yngsta dottern Natascha är gift med den österrikiske greven Ernst von Abensperg und Traun, vars släkt äger bland annat slottet Maissau i nordöstra Österrike. Natascha har en bakgrund som moderedaktör på Tatler Magazine och hon är gudmor till prins Nicolas.

Chris tre systrar på pappans sida, Annalisa, Karen och Stefanie O´Neill, är äldre och lever betydligt mer nedtonade liv. De är helsystrar – mamma heter Hildegard och var Paul O’Neills första fru – och bor i USA.

Annons

God vän med Rausings

Men det var länge sedan Eva O´Neill var beroende av en äkta makes status och pengar. Hon har idag en egen, ansenlig förmögenhet och i hennes bekantskapskrets återfinns politiker, kungligheter, modeller och miljardärer – bland annat Tetra Pak-miljardären Hans-Kristian Rausing och hans framlidna hustru när hon ännu var i livet.

Societetskvinnan lady Colin Campbell berättar om Eva O´Neill.

Den forna flyktingflickan Eva O´Neill har alltså gjort en imponerande resa in i den internationella societeten. Hur gick det till? En person med god insyn i den brittiska överklassen är författarinnan lady Colin Campbell, tidigare gift med lord Colin Campbell, son till hertigen av Argyll. Hon har skrivit flera omdiskuterade och uppmärksammade böcker om prinsessan Diana och har rört sig i adliga och kungliga kretsar under många år. Hon uppger för Expressen att hon träffat Eva O'Neill flera gånger:

Annons

”Eva är väldigt charmig och social”

– Jag mötte henne i sociala sammanhang och jag tyckte om henne. Hon är vacker, charmig, det är roligt att vara i hennes närhet och hon är väldigt naturlig och jordnära. På den tiden var hon verkligen "flying high". Jag har inte träffat henne på bra många år nu, så jag vet inte om hon fortfarande är vacker, men jag förmodar det. Och hon hade en oerhörd social förmåga, säger lady Campbell.

Här, på Londons dyraste gata Eaton Street äger Eva ett hus.

Eva O´Neill delar i dag sin tid mellan sina praktfulla bostäder i New York, London, Florida och Österrike. Men hon bor i första hand på Eaton Square i stadsdelen Belgravia i London – en av världens mest fashionabla adresser. På gatorna trängs diplomatbilar med exklusiva, privata fordon av märken som Jaguar och Bentley. Det var i detta fashionabla område Eva och Paul O´Neill bodde med sonen Chris och hans systrar under barnens uppväxt.

Annons

Idag äger Eva O'Neill ett vitputsat flervåningshus här, försett med höga fönster och pampiga balkonger som vetter mot en lummig park intill. Det är nära till både Buckingham Palace och Hyde Park, och på promenadavstånd finns gator med exklusiva butiker, trendiga barer och restauranger i överklassområdena Knightsbridge och Chelsea. På Evas gata har celebriteter som skådespelaren Roger Moore, musikalmogulen Andrew Lloyd Webber och tv-kocken Nigella Lawson bott.

Annons