Mystisk aktivitet vid Drottningholm – kungen och Silvia informerade: "Det förekommer"

17 nov, 2022, 15:30 

Vackra Drottningholm är hem till vårt kungapar – men de får inte vara i fred.

Annons
Titta in på Drottningholm – så bor kungen och Silvia!
Titta in på Drottningholm – så bor kungen och Silvia!

Ute på Lovön finner vi Drottningholm, den ståtliga byggnaden där kungen och drottningen tillbringar sina dagar. När de inte är ute på jobb, förstås.

Det råkar dessutom vara en mycket attraktiv turistattraktion, och både inresta turister och vana stockholmare tar sig gärna en höstpromenad genom slottsparken.

Men på sistone har det larmats om suspekt rörelse kring kungaparets residens...

Används vid spionage

Det är Svenska Dagbladet som rapporterar om de upprepade incidenterna kring Drottningholm. Det visar sig nämligen att slottets vakter haft fullt upp på sistone – med att upptäcka drönare.

Recept.se Nyhetsbrev

En drönare är en liten radiostyrd flygfarkost, som kan ha olika ändamål. Många flyger drönare som hobby, eller har en kamera monterad och är ute efter att fånga vackra landskapsbilder.

Annons

Men det finns en mörk baksida.

Drönare används även för spionage, vid krig, och andra sorters inkräktande. Enligt Svenska Dagbladets uppgifter visar det sig att de allra flesta incidentrapporter kring otillåten drönarflygning skett just där – kring Drottningholm.

Joakim Hiertner som är förste instatschef vid högvakten på slottet berättat att det på sommaren kan handla om så mycket som 1-3 fall i veckan.

Sedan är det så att drönare i sig är inte en olaglig pryl, men Drottningholm är ett skyddsobjekt. Därför är det inte tillåtet att flyga över området, trots att de vackra vyerna och eleganta byggnaderna kan locka.

En skylt som visar att det är drönarförbud utanför Drottningsholms slott
På området kring slottet är det tydligt markerat med skyltar: här får ingen flyga drönare.

Tror att kartläggning förekommer

Det handlar såklart om de säkerhetsrisker drönarna kan ställa till med. Men av de inrapporterade fallen är de allra flesta turister, som inte haft uppsåt kopplat till spionage och dylikt.

Annons

Däremot är inte Joakim själv säker på att det i alla fall handlar om oskyldiga turister.

– Jag har inga bevis för det, men jag har en magkänsla av att en viss kartläggning av högvakten, av kungaparet och dem som jobbar här förekommer, absolut, säger han till Svenska Dagbladet.

Och visst finns det all anledning för vakterna på slottet att vara vaksam på denna suspekta aktivitet, som kan tyckas verka oskyldig. Enligt tidningen menar Hiertner att även enkla drönare kan orsaka skada, som att släppa ner saker runt slottet eller till och med vid attacker.

Ett oroväckande rekord alltså – som utspelar sig på kungaparets trädgård.

Drottningholm slott
Drottningholms slott upptäcks alltså bäst, och tryggast, från marken.

Foto: TT

Annons