Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Mystiska bilden på Silvia sprids utomlands – avslöjar drottningens hemlighet

01 feb, 2024, 17:00 
Louise Wibergh Lenti
Drottning Silvias hemliga resa får fler och fler utländska medier att fundera.
Annons
GLAMEXTRA: Kungafamiljens stora galaparty – med franska presidentparet!Brand logo
GLAMEXTRA: Kungafamiljens stora galaparty – med franska presidentparet!

Vi har nyligen sett henne glittra på den stora galafesten som hölls på slottet i samband med franska Macrons statsbesök. Drottning Silvia bar sin ceriselila klänning som vi minns från Nobelfesten 2022 och tiaran gnistrade lika starkt som hennes leende kvällen till ära. Av bilderna att döma var det en riktigt glad Silva som närvarade vid festligheterna.

Kanske kan Silvias positiva humör ha något att göra med den hemliga resan hon gjorde förra veckan?

Upptäcktes av privatperson i Tyskland

I den kungliga kalendern går det att se att Silvia närvarade vid en UD-föredragning vid kungliga slottet, måndagen den 22 januari, inför Frankrikes statsbesök.

Sen är det fyra dagar som står tomma innan nästa åtagande, lördagen den 27 januari, då drottningen närvarade vid en minneshögtid för Förintelsens offer vid Stockholms stora synagoga.

Annons

Under de fyra dagarna tycks Silvia ha smitit iväg på en hemlig resa.

Vid onsdagseftermiddagen lämnade Volker Hermsen sitt jobb vid ett forskningscenter i tyska Bedburg-Hau norr om Köln. Då såg han plötsligt en liten kvinna kliva ut ur en mörk Volvo, berättar han för tyska Rheinische Post.

Kvinnan som var klädd i en brun kappa och gulvit sjal på huvudet identifierades snabbt av Hermsens kollega – det var ju för tusan svenska drottning Silvia!

Drottning Silvia 2023
Drottning Silvia smet iväg på en blixtvisit till sitt älskade Tyskland.Jonas Ekströmer/TT

Silvia stannade och pratade en god stund med de bägge männen. Hon var nämligen extra intresserad av just det forskningscenter som de jobbade på och ville höra allt de kunde berätta om den. De pratade så länge att de till slut bestämde sig för att gå och ta en kaffe tillsammans på den intilliggande kafeterian!

Annons

– Hon drack kaffe med oss och var väldigt lätt att komma överens med. Om vi inte hade känt igen henne hade jag aldrig trott att det satt en drottning mitt emot oss. Det var väldigt bekvämt! berättar Hermsen som även tog en selfie tillsammans med drottningen.

Mysteriet sprids utomlands

Bilden på Silvia och Volker Hermsen på forskningscentrets parkering har fått omvärlden att klia sig i huvudet. Vad gjorde drottningen där?

Både norska Se og Hor och danska B.T. har noterat Silvias privata blixtvisit men ingen verkar bli något klokare.

Tyska Rheinische Post hörde av sig till svenska hovet och frågade om de kunde ge några besked men där fick de enbart höra att drottningens besök var av privat karaktär.

En teori som presenteras av den tyska tidningen är att Silvia kan ha varit vid forskningscentret för någon form av släktforskning. På klinikens kyrkogård kan man nämligen hitta gravplatser för människor från Brasilien som begravdes i Bedburg-Hau efter andra världskrigets slut. Ingen dålig teori med tanke på Silvias tysk-brasilianska härkomst!

Än är det dock bara spekulationer och det är fortfarande hemligt vad Silvia hade för ärende i Tyskland.

Foto: TT

Annons