Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Nära vännen avslöjar – det tyckte drottning Margrethe egentligen om stora dagen

19 jan, 2024, 23:00 
https://image.svenskdam.se/image-9691201?imageId=9691201&width=1320&height=1320&cropw=100&croph=100&x=0&y=0
Vendela Lönnqvist
Många känslor...
Många känslor...

Hur var egentligen känslorna för drottning Margethe under söndagen?

Annons

Nu är saken gjord – drottning Margrethe, 83, har abdikerat och Danmark har fått sig en kung vid namn Frederik.

Det blev ett ordentligt firande, med tusentals invånare som samlades på både gator och torget nedanför Christiansborgs slott för att vinkla till den nya kungafamiljen.

SE FILMEN: Kung Frederik och drottning Mary tar emot folkets enorma jubel!Brand logo
SE FILMEN: Kung Frederik och drottning Mary tar emot folkets enorma jubel!

Publiken tackade drottning Margrethe

Men dagen innan hade nästan lika många samlats för att tacka av drottningen för sina 52 år på tronen med det direktsända TV2-programmet ”Danmarks dronning – den største tak”.

Under sändningen passade Margrethe på att skicka en videohälsning, där hon tackade så hjärtligt för det stöd hon fått under sin tid som monark.

– Vilken kväll! Jag vet inte ens hur jag ska uttrycka min tacksamhet för det underbara firandet ni har gett mig. Jag är nästan mållös, sa hon i klippet.

Annons

Politikern om drottningens känslor

Under den stora dagen, då det var dags för tronskiftet, var det många kungligheter och politiker som samlades för att medverka då drottningen skrev under de dokument som senare skulle låta tronen övertas av Frederik.

En av de som var på plats var Pia Olsen Dyhr, partiledare för Socialistiska Folkpartiet. Till Bildbladet berättar hon om pratstunden med drottning Margrethe som hon fick möjligheten till under dagen:

– Stämningen här i dag har varit trevlig och festlig. Det hade varit en annan bakgrund om drottningen hade dött. Nu när hon abdikerar är det mycket festligare och gladare. Jag fick möjlighet att sitta och prata med drottning Margrethe i receptionen. Och att uppleva hennes glädje över de många danskar som var på gatan igår var också möjligt, säger politikern och fortsätter:

– Hon berättade både något om gårdagen och hur hon upplevt de senaste 14 dagarna, för det frågade jag om. Men det var framför allt det faktum att hon var väldigt glad för de många danskar som hade kommit igår.

Ja, drottningen verkade minst sagt tagen av den folksamling som hade dykt upp under dagen D. Så härligt!

Annons