Nobben för Sofia och Madeleine på Akademiens högtidsfest

Kungen, prinsessan Sofia, prins Carl Philip och prinsessan Madeleine på Svenska Akademiens högtidssammankomst.

Det är nya tider i kungahuset. Nu är det klart att Victoria blir enda prinsessan på Svenska Akademiens högtidssammankomst – också i år.

Det började redan i fjol. Kungen satte ner foten och stoppade halva kungafamiljen från Svenska Akademiens högtidssammankomst. Den kungliga gästlistan smalnade av i ett huj.

Svenska Akademiens högtidssammankomst 2018.

Svenska Akademiens högtidssammankomst avslutar traditionsenligt det officiella kungliga arbetsåret.

Då var det en akademi i kris som höll sin högtidsfest tre dagar före julafton. Skandalrubrikerna hade avlöst varandra, 2018 års Nobelpris i litteratur var uppskjutet till 2019 – och plötsligt var det nya tider, även när det gällde kungafamiljens närvaro.

Så blir Akademiens högtidssammankomst 2019

De fem senaste åren dessförinnan hade hela kungafamiljen varit på plats i Börshuset i Gamla stan, men nu bestämde kungen plötsligt att hälften räcker: bara kungen, drottningen, kronprinsessan och prins Daniel.

 Kronprinsessan Victoria och prins Daniel vid Svenska Akademiens högtidssammankomst.

Kungafamiljen har alltid haft en central roll vid högtidssammankomsten, ända sedan Akademien instiftades av kung Gustaf III år 1786.

– Men jag kan garantera att de i kungafamiljen som nu slipper gå är glada och tacksamma, för det är en otroligt trist tillställning, i väldigt obekväma kläder. Och för den som inte förstår språket, som Chris O’Neill, måste det ju vara helt olidligt, sa Svensk Damtidnings kungliga expert Herman Lindqvist då.

Kronprinsessan Victoria och prins Daniel på Svenska Akademiens högtidssammankomst 2018.

Ceremonin följer fortfarande Gustaf III:s anvisningar och klädkoden är frack, vilket innebär ordensband förstås. Dock sparsamt med juveler och inga diadem.

Nu är det snart dags igen. I år äger högtidssammankomsten rum fredagen den 20 december och hovet har precis offentliggjort årets kungliga ”deltagare”. Inte oväntat är det en repris från i fjol. Ett beslut som ligger helt i linje med kungens beslut att krympa kungahuset.

Kungaparet på Svenska Akadmiens högtidssammankomst.

Kungen stramar upp.

Vi söker hovets informationschef.

Foto: TT.

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning: