Nobelkockarna avslöjar hemliga ingrediensen – bara dagar innan
Fredagen den 5 december var det äntligen dags att avslöja ansvarig kock och konditor för Nobelfesten 2025 – vilket även kom med en rejäl överraskning.
I år faller kockens ansvar på två personer: Tommy Myllymäki och Pi Le. Till vardags driver duon restaurang ”Aira” på Djurgården med två Michelinstjärnor.
– Vanligtvis när man gör den här typen av middag är man ensam ansvarig, men det är ganska skönt att ha någon som man kan bolla med: ska vi göra si eller så, man får två olika vinklar på hela middagen, maten, tekniken och smakerna som man vill jobba med, säger Pi Le till Svensk Damtidning.
Tommy Myllymäki säger att det kändes givet att han och Pi Le skulle göra Nobelfesten tillsammans.
– Sen jobbar vi tillsammans varje dag i det vi gör. Det känns väldigt naturligt. Pratar man med människor i vår bransch och nära oss så ser man oss som ett team när vi driver restaurangerna. Det hade varit en annan sak om han kommit från ett annat håll, men vi jobbar ju redan ihop.
Kockarna om utmaningen
Duons styrka ligger i att de kompletterar varandra väldigt bra. Pi Le säger att Tommy är mer av en visionär, medan han mer bromsar och ser till så att han inte svävar iväg för mycket i sina tankar.
– Så är det. Jag ser ofta möjligheter, är positiv och har en drivkraft att göra något nytt och utmana mig själv. Det är min styrka, det visionära och säga att det inte är omöjligt. Pi är mer realisten som säger ”vi kan gå hit, men inte hela vägen”.
Menyn är hemlig men kan ni säga något?
– Ja vi har använt en favorit som vi vanligtvis använder som krydda eller smaksättare. Det är Karl Johan-svamp i torkad form. Den kommer vara väldigt framträdande, säger Tommy.
Vad är den stora utmaningen?
– Logistiken bakom själva middagen. Vi gör normalt fall inte det här till vardags, våra mängder är betydligt mindre. Allt måste fungera på ett visst sätt och du måste kunna servera 1300 personer på relativt kort tid, säger Pi.
Med för andra året i rad
Konditorn Frida Bäcke gör comeback. Hon var ansvarig för desserten även förra året och känner i år ett annat slags lugn – även om hon känner viss puls inför den stora kvällen.
– Det är en enorm ära och det finaste erbjudandet man kan få. Visst är det nervöst, pirrigt och alla de känslorna också så klart, men det känns framför allt väldigt spännande, säger Frida Bäcke.
Hur har du tänkt kring årets dessert?
– Jag går mycket till mina rötter. Jag kommer jobba med slånbär som är ett litet bortglömt bär och sen har vi också skogshallon.
– Det finns väldigt många utmaningar under Nobel, men det sker som ett godståg – det gäller att ha allt tajmat och klart. Rätterna går när de går. Det är också en tv-sänd middag vilket är unikt, det går inte att hålla tillbaka några rätter.
Hur länge har du förberett dig?
– Vi har hållit på med det sedan i april om jag minns rätt. Vi har testat fram olika rätter, vi har jobbat med menyn, testlagat och haft olika upplagningar för det kulinariska rådet. Nu börjar man verkligen känna pulsen av att det är nära.
Foto: Johan Söderlund/Svensk Damtidning
Vi baserar våra artiklar på verifierade källor, officiella uttalanden samt egna intervjuer. Svensk Dam följer de pressetiska reglerna. Krönikor och analyser uttrycker skribentens egna åsikter. Läs mer här.
