Nödropet från Silvia – Madeleine blev hemkallad

06 jan, 2023, 06:00 

Madeleine var den enda av kungaparets barn som var närvarande.

Annons

Det har stormat kring kungahuset de senaste dagarna efter att kungen uttalat sig om tronföljden i en dokumentär om SVT. Programmet tar avstamp i att det antagligen inte kommer vara någon ny kung som statschef för Sverige på många år efter att den nuvarande kungen går bort eller abdikerar.

Hans tronarvinge är ju som bekant kronprinsessan Victoria och hennes förstfödda är prinsessan Estelle. Därmed står vi inför en framtid med iallafall två drottningar så länge vi har monarki i Sverige.

Men Victoria föddes inte som arvtagare till tronen. Vid tiden för hennes födelse var det fortfarande så att första manliga bröstarvinge skulle ärva tronen, och då detta fanns med i grundlagen så krävdes det att det klubbades igenom av två olika regeringar. Så gjordes alltså 1977 och 1979 och lagen trädde i kraft den 1 januari 1980. Då var lillebror Carl Philip redan född och fick alltså se titeln som kronprins försvinna.

Annons
Recept.se Nyhetsbrev

Sedan dess har alltså Victoria vuxit upp med vetskapen om att hon en dag ska bli Sveriges drottning och hela hennes liv har gått ut på att förbereda sig för denna viktiga roll.

Men kungen var och är fortfarande inte nöjd. I ett uttalande i SVT-dokumentären ”Sveriges sista kungar” berättar han att han tycker beslutet var orättfärdigt.

– Som förälder tycker jag att det är förfärligt, säger kungen.

kungen carl philip
Kung Carl XVI Gustaf och prins Carl Philip vid firandet av kungens födelsedag på Stockholms slott i våras.

Silvia och Madeleine tillsammans över jul

Att kungen ställt upp i en dokumentär är självklart ingen hemlighet och hade det inte varit för att Victoria och Daniel befunnit sig i Ockelbo under julhelgen hade det funnits risk att sprickan blev tydlig. Istället fanns prinsessan Madeleine på plats på Drottningholm hos Silvia och kungen som en neutral mellanpart.

Annons

Rollen som medlare i en konflikt inom familjen är däremot inte helt okomplicerat, men trots allt något som Madeleine i egenskap av yngsta barnet i syskonskaran och därmed inte en del av diskussionen om vem av Carl Philip och Victoria som borde varit tronarvinge.

Relationsexperten Charlotte Sander menar att det kan vara svårt att vara det syskon som är mellan parterna i konflikten, vilket Madeleine är i det här fallet.

— Det kan bli ett slags utanförskap men det kan också bli en frihetskänsla. Det är tråkigt att vara utanför “Vem är jag i det här?” Men också lite skönt att se på det utanför ”Vad skönt att det här inte berör mig” Jag tror att det kan vara väldigt dubbla känslor där faktiskt.

Annons