Norska hovet: ”Kung Harald blir kvar på sjukhuset”

82-årige kung Harald kommer att vara fortsatt inlagd på Rikshospitalet i Oslo, det meddelar norska hovet nu i dag.

Beskedet om att kung Harald hade förts till sjukhus togs emot med stor oro i går kväll. ”Hans Majestät Kung Harald har i dag blivit inlagd på Rikshospitalet i Oslo” meddelade det norska hovet i en kommuniké. Då var allting väldigt nytt, men nu är läkarna mer klara över läget:

– Kung Harald är fortsatt inlagd på sjukhuset och prognosen är att han kan bli utskriven till helgen, säger norska hovets kommunikationschef Guri Varpe till norska nyhetsbyrån NTB vid lunchtid idag torsdag.

Kung Harald är inlagd på Rikshospitalet.

Rikshospitalet. Här vårdas kung Harald just nu.

Den stora oron för kung Harald

Kung Harald tvingas därmed tillbringa hela arbetsveckan på sjukhus. Enligt läkarna har han drabbats av svår yrsel, men de går inte närmare in på orsaken till kungens sjukdom. Däremot är det högst sannolikt att chocken – och den extrema stressen – i samband med Ari Behns självmord på juldagen har drabbat honom hårt. Kung Harald har ju varit öppen med sin sorg och i sitt nyårstal berättade han om hur starkt påverkade de alla hade blivit av Ari Behns plötsliga död.

Kung Harald vid Ari Behns begravning i Oslo.

Kung Harald är ingen ungdom längre, han fyller 83 år om några veckor och så sent som veckan före jul låg han på Rikshospitalet efter att ha drabbats av en virusinfektion. Han hade precis återhämtat sig och inlett julfirandet när chockbeskedet om Ari Behns självmord rammade familjen med full kraft.

Under kungens sjukdomstid, som beräknas bli minst två veckor lång, får kronprins Haakon, 46, nu axla ett ännu större ansvar. Han klev direkt in som ställföreträdande regent och kommer bland annat att leda statsrådet som ska äga rum på slottet på fredag.

Kung Harald och kronprins Haakon.

Nu kliver kronprins Haakon in i sin fars ställe.

Första tecknet på kung Haralds sjukdom

Första tecknet på att allt inte stod rätt till kom redan i måndags. Då skulle kung Harald ha invigt det nya norska oljefältet utanför Stavanger, men ställde in.

– På grund av den sista tidens påfrestningar kommer Hans Majestät Kungen inte att delta vid öppningen av Johan Sverdrup-feltet som planlagt, sa det norska hovet då.

Foto: TT.