Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleineVictoriadagenSollidens slott

Norska kungafamiljen bekräftar – har råkat ut för missfall: "Fruktansvärt"

14 mar, 2023, 11:30 
Norska kungafamiljen

Nu har vi fått ett tragiskt avslöjande från den norska kungafamiljen.

Annons

Den norska kungafamiljen har profilerat sig som varm och transparent. Till skillnad från vissa andra kungafamiljer, som till exempel den brittiska, så har kung Harald och hans familj inga problem med att släppa folk nära, vara tillgängliga.

Alla minns hur öppet prinsessan Märtha Louise och resten delade med sig av sin sorg efter Ari Behns självmord. Och nu har en annan familjemedlem pratat om en tidigare dold sorg.

Så träffades kung Harald och drottning Sonja!Brand logo
Så träffades kung Harald och drottning Sonja!

Kungafamiljen bekräftar – har råkat ut för missfall

Drottning Sonja har som bekant två barn, Märtha Louise och kronprins Haakon. Men innan hon och Harald fick sina mirakel genomgick de ett helvete.

Sonja fick missfall två gånger om. En stor tragedi, speciellt med tanke på att drottningen kände en press att "producera" en tronföljare.

Annons

– Den ena gången skedde det ombord på Kongeskibet utanför Hankö. Jag blev hissad nerför ena sidan av skeppet och inlagd på Fredrikstad sjukhus. Det var förfärligt, för det stod så många främmande människor och tog emot, säger Sonja till VG.

– Det var hemskt, för det var en medieuppbåd då man skulle därifrån.

Sonja Haraldsen, som hon hette som civil, växte upp i Lillehammer och utbildade sig till sömmerska. Hon träffade Harald redan 1959, men det dröjde till mars 1968 innan de fick förlova sig. I Norge mötte de nämligen hårdnackat motstånd eftersom Sonja hade en borgerlig bakgrund.

Det här var en riktigt jobbig tid för Sonja. Hon har beskrivit sig själv som "villebråd", en person som dagligen fick utstå ifrågasättande från både pressen och allmänheten.

Drottning Sonja om sorgen och den tuffa tiden

– De här åren var inte lätta. Att känna sig oönskad är ingen lätt känsla. Så det var väldigt tufft. All kritik som kom var inte lätt att hantera, säger Sonja i boken Kongen forteller.

Sonja behövde hitta ett sätt att hantera motståndet.

– Så jag skapade mitt eget mantra: De ska inte få förstöra mig fullständigt. Men jag kände mig ganska liten och otrygg. Jag visste att alla tyckte saker om mig. Till slut gick det ju bra, säger Sonja.

Annons