Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Norska kungafamiljen rasar mot Atlantic Crossing: "Skamligt"

10 dec, 2020, 11:00 
Atlantic Crossing skildrar den svenska prinsessan Märtha. Nu rasar en medlem i den norska kungafamiljen.
Annons
Johan T Lindwall om Nobel: ”Victorias tankar fanns någon annanstans”Brand logo
Johan T Lindwall om Nobel: ”Victorias tankar fanns någon annanstans”

Atlantic Crossing är den norska statstelevisionens försök att återskapa Netflix-succén i nordisk miljö. Serien, som ska visas på SVT 2021, skildrar Märtha av Sverige, den svenska prinsessan som blev förälskad i sin kusin, den norske kronprinsen Olav.

Märtha spelas av Bron-stjärnan Sofia Helin. I Atlantic Crossing får vi följa hur Märtha blir nära vän med den amerikanske presidenten Franklin D Roosevelt mitt under brinnande världskrig.

Atlantic Crossing väcker ilska hos norska kungahuset

Erling Lorentzen.
Erling Lorentzen, här högst upp till höger, står kung Harald väldigt nära.

Serien har lockat storpublik i Norge, men alla är inte nöjda. Historiker har tyckt att manusförfattarna tagit sig lite väl stora kreativa friheter med sanningen.

Samma kritik har nu framförts inifrån kungahuset. Erling Lorentzen är änkling till prinsessan Ragnhild, kronprinsessan Märthas dotter. Han står den norska kungafamiljen nära och kung Harald har själv beskrivit Erling som en bror.

Annons

Erling, 97 år fyllda, har nu skrivit en debattartikel om Atlantic Crossing. Och han är rasande! Artikeln bär rubriken "Ett djupt lögnaktigt intryck av historien".

"Jag kan inte undgå att reagera på NRK:s tv-drama Atlantic Crossning, som har utgett sig för att vara serien om då kronprinsessan Märtha ändrade historien under andra världskriget. Tittarna får intrycket att detta bygger på historiska realiteter", skriver Erling.

"För en som deltog i kriget, och som dessutom står nära medlemmar av kungafamiljen, som här porträtteras på närgående vis, är resultatet, med sina många tendentiösa framställningar, direkt grotesk", skriver Erling.

"Atlantic Crossing är djupt lögnaktigt"

Erling går inte i detalj in på vilka porträtt som är felaktiga. Han nöjer sig med att konstatera att serien till stor del bygger på spekulationer från manusförfattarnas sida.

"Genom att hålla sig till verkliga händelser, med kända historiska personer vars liv vi känner till, och samtidigt ta sig de största friheter, skapar Atlantic Crossing ett djupt lögnaktigt intryck av historien", skriver Erling.

"Kungafamiljen har inte möjligheten att ge uttryck för sina åsikter. När jag väljer att yttra mig är det för att jag stod nära några av dem vars liv nu blir utnyttjad i kommersiella avseenden. En sådan spekulativ exploatering av försvarslösa personer i underhållningssyfte är inget annat än skamligt."

Annons