Norska kungens känslosamma ord om Ari Behn

Kungens sorg efter Ari Behn

Den norska kungen har pratat öppet om sorgen efter Ari Behn.I sitt nyårstal sade kung Harald att medmänniskornas sympati värmer efter förlusten av sin före detta svärson.

Norske kung Harald höll tal på nyårsafton för att summera året som gått.


Då tog han upp Ari Behn – prinsessan Märtha Louises exmake som gick bort på juldagen.

Kungen sade att han är starkt berörd av händelsen. Men människors medkänsla värmer.

– Det har värmt att uppleva människors medkänsla och tända ljus på Slottsplatsen. Det ligger en tröst i alla de goda minnen och vackra ord som har förmedlats om pappan till tre av våra kära barnbarn, sade kungen enligt TT.

Nyårstalet sändes av norska public service-bolaget NRK och har varit planerat länge. Men efter att Ari Behn dog valde kungen att ändra i talet, har norska Se och Hör rapporterat.

Kungens känslosamma ord: “Ett tomrum”

Kungen passade på att påminna om att många människor, den festliga helgen till trots, går in i det nya året tyngda av sorg.

– Mina tankar är i kväll speciellt hos alla dem som lämnar det gamla året med ett sorgfyllt tomrum efter någon de tyckte om, sade kung Harald enligt TT.

Ari Behn och prinsessan Märtha Louise började sin romans 2001 och de gifte sig året därpå. Äktenskapet varade i 14 år och de fick tre barn tillsammans – Maud Angelica Behn, Leah Isodora Behn och Emma Tallulah Behn.

Ari Behn med familj

Ari Behn och Märtha Louise tillsammans med sina tre döttrar, julen 2014.

Ari Behn var omtyckt bland Märtha Louises familj och även under åren efter skilsmässan har han haft en god relation till sin exfru och före detta svärföräldrar.

Norska kungaparet har tidigare sagt i ett uttalande om Ari Behns bortgång:

– Ari var en viktig del av vår familj i många år och vi bär med oss varma, goda minnen av honom. Vi är tacksamma för att vi fick lära känna honom

Uppbrottet med prinsessan Märtha Louise tog oerhört hårt på Ari Behn. Han lades in på sjukhus och tampades bland annat med panikångestattacker.

– Jag skakade och hackade tänder. Jag trodde att jag skulle dö. Det var ett väldigt starkt ögonblick. Fysiskt kändes det som att jag fick hjärtinfarkt, stroke och andningssvårigheter samtidigt, har han sagt i en tidigare intervju med den norska tidningen Dagbladet.
Anton Nilsson
Foto: TT