Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Norska prins Sverre Magnus vilda festande – nu sätter politikern ner foten

17 maj, 2024, 10:00 
Vendela Lönnqvist
TT
Nu har politikern fått nog.
Annons

Idag är det folkfest i Norge!

Den 17 maj markerar grannlandet sin nationaldag, som vanligtvis firas ute på gatorna med parader och, för ungdomar, en hel del fest.

Avslöjar: Madeleine & Chris har hittat köpare till lyxhuset! • Victoria och familjens hemliga semester – lämnat landet • Trista beskedet om kung Haralds hälsa – 3 kungliga snackisar från vecka 14!Brand logo
Avslöjar: Madeleine & Chris har hittat köpare till lyxhuset! • Victoria och familjens hemliga semester – lämnat landet • Trista beskedet om kung Haralds hälsa – 3 kungliga snackisar från vecka 14!

Så ska norska prinsen fira nationaldagen

Det blir det även för norska prins Sverre Magnus, som detta år inte kommer medverka med resten av kungafamiljen, som i vanlig ordning vinkar från slottsbalkongen i Oslo.

I år får alltså kronprins Haakon och kronprinsessan Mette-Marit klara sig utan äldsta sonen.

– I stället för att vinka från balkongen ska han festa med sina skolkamrater och fira att 13 års skolgång är över. Hans föräldrar är noga med att med att barnen ska få vara vanliga tonåringar och göra samma saker som deras kompisar, säger norska Se och Hörs kungaexpert Caroline Vagle.

Annons

Tusentals studenter samlas

Istället beger sig Sverre Magnus iväg för att fira att fira kulmineringen av russetiden, som är norska motsvarigheten till firandet av sista året på gymnasiet.

Att vara russ innebär flera veckors festande, och på nationaldagen samlas tusentals studenter med sina russebussar för att festa tillsammans.

En russebuss är en omlackerad och specialinredd buss som eleverna köpt gemensamt i större grupper. Bussarna får också namn, och många DJ:s hjälper även till att skapa låtar unika för varje grupp russar.

Kostnaderna som gäller inför russetiden kan gå upp till miljoner för de allra rikaste.

Traditionen är lång

Under dagen kommer studenterna även bära overaller som, likt Norges nationaldräkt bunad, avslöjar vilken skola och linje i gymnasiet de går.

Annons

Traditionen har sträckt sig långt tillbaka i tiden – både kung Harald och Haakon firade med sina vänner när de var unga.

Prinsessan Ingrid Alexandra hade sin russetid så sent som förra året. Hennes buss hette "Studio 23" och under dagen passade hon på att skicka en hälsning på kungahusets hemsida:

”Att ta studenten förknippas ofta med upptåg och parader – men det handlar också om samvaro, om att fira med vänner och studiekamrater”.

Politikerns kritik

Men det är inte alla som är glada och nöjda över de så kallade russebussarna. Redan 2004 införskaffades en lag i Norge som gjorde det olagligt att ha sätena vända mot varandra, något som ledde till att flera studenter valde att resa till Sverige för att få bussen godkänd för körning.

Det har nu Norges transportminister Jon Ivar Nygård starkt kritiserat, inte minst när det under torsdagsmorgonen bekräftades att polisen jagat en russebuss på E6 i riktning mot Sverige, där två personer klättrat upp på taket mitt i färden.

– Vi kan inte ha rullande festlokaler på gatorna, säger Jon Ivar Nygård till Netavisen.

Annons