Nostalgikick när kungaparet spurtade inför semestern!

Nostalgikick när kungaparet spurtade inför semestern!
Kungens sparkdräkt. Estelles dopvagga. Och Victorias mest ikoniska klänning. Det var ingen hejd på nostalgikickarna när kungaparet spurtade inför semestern!
Annons

Väl ingångna. Och i sprucken vit lack. Detta, mina damer och herrar, är inget mindre än kungens allra första par skor!

Det har gått hela 72 år sedan han tultade fram i dessa, men tack vare att mamma Sibylla lämnade in dem på Livrustkammaren tillsammans med hans gulliga sparkdräkt, så finns de kvar än i dag.

Annons

Annons

På Livrustkammaren hamnade de i samlingarna tillsammans med denna lilla vita dräkt, skräddarsydd till kungen som 2-åring.

Då åkte han kortege genom Stockholm för att fira sin gammelfarfar Gustav V som fyllde 90. Och bredvid satt prinsessan Sibylla i denna lindblomsgröna sidenklänning.

Kronprinsessan Victorias 18-årsklänning

Annons

Kronprinsessan Victorias blå myndighetsklänning väckte också många minnen. Och allt detta fick kungen alltså återse när han nu kom för att inviga Livrustkammarens nya basutställning. Det blev en riktigt nostalgisk slutspurt inför semestern!

Kungen invigde den nya utställningen, efter ett års ombyggnad.
Kungen invigde den nya utställningen, efter ett års ombyggnad.

Vid sin sida hade han drottningen förstås…

…men även kulturminister Amanda Lind.

Annons

Gustaf V:s legendariska vita tennisdräkt…

Gustaf V:s tennisdräkt.
Gustaf V:s tennislook.

…och maskeraddräkten som Gustav III bar när han blev skjuten på Kungliga Operan. Skotthålet med blodfläckar finns kvar.

Maskeraddräkten som Gustav III bar när han blev skjuten på Kungliga Operan. Skotthålet med blodfläckar finns kvar. Den visas på Livrustkammaren.
Nu kan du se skotthålet, maskeraddräkten ställs ut på Livrustkammaren.
Annons

Livrustkammaren nya utställning berättar helt enkelt om Sveriges kungliga historia genom de föremål som sparats, från kung Gustav Vasa till dagens kungafamilj.

– Livrustkammarens anor går ända tillbaka till Vasakungarna. Fullt så länge har inte drottningen och jag varit med, sa kungen.

– Däremot var vi faktiskt här vid invigningen 1978, när Livrustkammaren flyttade tillbaka in på slottet. Och flera av föremålen har ju anknytning till min egen familj. I Karl XI:s vagga till exempel, den som också kallas tronföljarvaggan, har många av mina förfäder och företrädare legat och jollrat inför sina dopceremonier. Senaste gången den användes var 2012, när vi döpte prinsessan Estelle.

Prinsessan Estelle var den första prinsessan någonsin som fick ligga i tronföljarvaggan från 1655.
Prinsessan Estelle var den första prinsessan någonsin som fick ligga i tronföljarvaggan från 1655.

– Men att levandegöra 500 år av kunglig historia är ingen liten uppgift. Det ligger ett stort arbete bakom den nya utställningen. Och jag hoppas att den ska locka många besökare – både unga och gamla.

Kungen tittar på Livrustkammarens nya utställning.
Kungen tittar på Livrustkammarens nya utställning. Nytt är att drottningarnas och prinsessornas betydelse står mer i fokus än tidigare.

Fakta/ Livrustkammaren

Livrustkammaren på Kungliga slottet i Stockholm.
Det är entré från Slottsbacken.

Livrustkammaren  ligger i valven under Stockholms slott. Ursprungligen var detta kungahusets förråd av dräkter, rustningar och vapen på slottet Tre Kronor i Stockholm.  År 1628 bestämde kung Gustav II Adolf att de kläder som han hade använt i fälttåg i Polen skulle bevaras ”uthi Rust-Cammaren till en evig åminnelse”, och det var detta som lade grunden till dagens museum, som är ett av Sveriges äldsta.

Annons

Foto: TT, Statens Historiska museer.

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning:

Dela på:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Laddar