Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Nu är det bestämt - Victoria får som hon vill

24 maj, 2010, 15:55 
Agneta Nisbeth
Annons

Det blir inte Daniel som för Victoria fram till altaret.
Det blir inte Daniel som för Victoria fram till altaret.

Debatten har varit het. Men nu är det klart. Det blir kung Carl XVI Gustaf som för fram Victoria till altaret.

Det bli pappa kungen som får följa med Victoria in i kyrkan.
Det bli pappa kungen som får följa med Victoria in i kyrkan.

Frågan har varit en, minst sagt, het potatis. Ska kronprinsessan Victoria och hennes Daniel gå uppför altaret tillsammans, eller ska kungen överlämna henne? Rösterna har gått isär. Victorias väg mot altaret har debatterats friskt sedan hennes önskan att då bryta traditionen och bli förd av kungen till altaret blev känd. “Ojämställt”, hävdar någon. “Låt Victoria göra som hon vill”, ryter en annan. Hittills har ingen i eller kring hovet uttalat sig om saken. Men i dag bröt kungen tystnaden:

Annons

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.

Victorias vilja vann

– Jag vill inte lägga mig i den diskussionen. Jag tycker att det är så många som har så mycket uppfattningar, så att man – ja… Jag tycker att det varit en onödigt lång debatt om det där, sa han till TT.

Och nu står det klart. Trots den skarpa kritiken får kronprinsessan Victoria sin vilja igenom.

Det blir kungen som leder henne uppför altargången och överlämnar henne till blivande maken Daniel:

– Kungafamiljen har respekt för att det finns skilda uppfattningar men de tycker att det är upp till var och en att välja, och det här är familjens önskan, säger Nina Eldh, hovets informationschef, till Aftonbladet.

– Det är en statsceremoniell händelse där statschefen för sin dotter, som är Sveriges tronföljare, till altaret – en händelse med stort symboliskt värde, säger hon.

Läs mer här:

Av Johanna Lejon

Foto: Charles Hammarsten och Stella Pictures.

Annons