Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Nu är det helt bestämt – efter alla spekulationer: ”Så enkelt är det”

12 jan, 2024, 11:00 

Drottning Margrethes beslut har fått det att spekuleras på flera håll i den kungliga världen.

Annons

Danskarna hann inte ens höja champagneglaset innan chockbeskedet om drottning Margrethes abdikering. I sitt nyårstal tog hon till orda, berättade att hon tänkte överlämna tronen till kronprins Frederik.

Mette-Marit och Haakon utsatta för fräck bluff – avslöjas i filmen!Brand logo
Mette-Marit och Haakon utsatta för fräck bluff – avslöjas i filmen!

– Jag har beslutat att nu är tiden kommen. Den 14 januari 2024 – 52 år efter att jag efterträdde min älskade far – kommer jag att träda tillbaka som Danmarks drottning, sa hon i talet.

Kronprins Haakon
På söndag blir kronprins Frederik kung.

”Minst sagt chockerande”

Kungaexperten Caroline Vagle var en av många som befann sig i något slags chocktillstånd. Hon hade inte räknat med att Margrethe skulle komma med ett sånt drastiskt besked.

Annons

Det är minst sagt chockerande! Det är ingen tradition för monarker att abdikera i Skandinavien, och det är därför helt oväntat. Med det sagt så förstår jag det till fullo. Hon har kämpat med hälsan länge och det är helt naturligt att yngre krafter tar över, sa hon till Se och Hör.

Bestämt efter spekulationerna

Beskedet har även fått det att spekuleras på andra håll och om Margrethes beslut kommer att påverkade de andra kungahusen.

I Sverige har hovets informationschef Margareta Thorgren bekräftat att kungen inte kommer att abdikera – och det verkar vara ett beslut som även kommer att fattas i Norge.

Annons

– Jag har avlagt en ed till Stortinget som jag tror kommer att hålla livet ut. Så enkelt är det, sa Harald till Dagens Næringsliv 2019.

Kronprins Haakon och kronprinsessan Mette-Marit
Kronprins Haakon och kronprinsessan Mette-Marit får vänta med att bli kung och drottning i Norge.

Foto: TT

Annons