Nu blir Sofia historisk

07 feb, 2016, 09:00 
https://image.svenskdam.se/agneta-200x248.jpeg.jpg?imageId=5470953&x=0&y=0&cropw=100&croph=100&width=1318&height=687
Agneta Nisbeth
Snart blir prinsessan Sofia mamma - och historisk. Hon är den första ingifta sessan sedan prinsessan Sibylla att föda ett kunligt barn.
Annons
sofia1

Enligt hovet är prins Carl Philip och prinsessan Sofias första barn beräknat i april. Första barnet är en stor händelse i alla pars liv, men för prinsparet finns en extra krydda; Deras barn kommer att bli nummer fem i den svenska tronföljden.

Sofia blir i och med födseln den första ingifta prinsessan att nedkomma med en prins eller prinsessa sedan kungens mor Sibylla. Drottning Silvia är förvisso ingift i familjen, men hon var ju drottning när kronprinsessan föddes.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.
Recept.se Nyhetsbrev
sofia2

Prinsessan Sofia och prins Carl Philip under onsdagens representationsmiddag på slottet.

Annons

Prinsessan Sibylla, som var dotter till en tysk hertig och en prinsessa, fick fem barn mellan åren 1934 och 1946. Den äldsta är prinsessan Margaretha och den yngste kungen. Av Hagasessorna, som alla föddes med prinsesstitlar, är det bara det är bara prinsessan Birgitta som genom sitt gifte med prins Johann George av Hohenzollern-Sigmaringen tituleras prinsessa av Sverige.

Går vi längre tillbaka i tiden, till kungens farfar så gifte han sig med Margareta av Connaught, dotter till prins Arthur som var son till drottning Victoria av Storbritannien. Men förändringens vindar blåser även inom kungahuset. I april är det Sofia från Älvdalen som föder en liten prins eller prinsessa.

Sibylla

Prinsessan Sibylla med döttrarna Margareta, Desirée och Birgitta.

Annons

Både Sofia och Carl Philip fortsätter sina kungliga uppdrag under våren. Sofias sista schemalagda punkt i den kungliga kalendern i dagsläget är ett styrelsemöte för prinsparets stiftelse 3 mars.

Av: Liv Sander.

Bilder: IBL-AOP.

Annons