Nu har kungen och drottningen kommit till Köpenhamn

Kungen och drottningen har anlänt till Köpenhamn.

Kungen och drottningen har anlänt till Köpenhamn.

Daniel, Carl Philip, Victoria och Mette-Marit.

Daniel, Carl Philip, Victoria och Mette-Marit.

Hurra, hurra, hurra! Gratulationsropen skallar över hela Köpenhamn. I dag fyller drottning Margrethe 70 år och Svensk Damtidning följer firandet på plats.

Tidigt på fredagsmorgonen väcktes födelsedagsbarnet på Fredensborgs Slott. Traditionsenligt började uppvaktningen med sång och musik utanför drottning Margrethes fönster. Ivrigt som ett barn på julafton öppnade hon en av rutorna och tittade ut på samlingen av folk som kommit för att gratulera henne. Vid sin sida hade hon prins Henrik som bar parets hund i famnen.

Drottning Margrethe och prins Henrik.

Drottning Margrethe och prins Henrik.

Nedanför fönstret stod Frederik och Mary och deras barn och Christian och Isabella. Dessutom hade både kung Carl Gustaf och drottning Silvia nu hunnit fram till Köpenhamn för att gratulera jubilaren. Vid deras sida syntes Carl Philip, Victoria och Daniel.

Kanonskott

En kör stämde upp i sång och kanonskott avlossades. I gräset strax intill pressen lekte lilla prins Christian med sin lillasyster. Stämningen var, trots det stora medieuppbådet, familjär och avslappnad. Daniel Westling gick med armen om Carl Philip och småpratade, efter dem kom Mary och Victoria gående.

Kronprinsessan Mary med småprinsarna.

Kronprinsessan Mary med barnen.

Efter morgonfirandet bar det av till Amalienborg. Tusentals människor med danska flaggor hade samlats på torget utanför slottet för att vinka till drottningen. Ett par minuter efter klockan 12 kom hon, maken prins Henrik och sönerna med familjer ut på balkongen. Hurra-ropen skallade och folket jublade:

– Grattis Margrethe 70 år!

Därefter blev det kortegefärd med häst och vagn genom Köpenhamn, en färd som avslutades med födelsedagsluch på Rådhuset. Nu ikväll fortsätter firandet. Middag med dans på Fredensborgs slott står på schemat. Svensk Damtidning guidar dig genom hela kvällen. Läs reportaget i morgon förmiddag!

Av Johanna Lejon

Foto: Charles Hammarsten