Nu kan du övernatta på ett kungligt slott

Nu går det bra att bo som en prins eller en prinsessa på ett riktigt kungligt slott – det nyrenoverade Rosersbergs Slottshotell.

Roserbergs Slottshotell är det enda av Sveriges 10 kungliga slott som bedriver konferens- och hotellverksamhet. Slottshotellet, som ligger en bit från Stockholm, erbjuder totalt 63 rum, eller logi för upp till 84 personer, belägna i tre olika delar av slottet.

Kunglig spis

Köksmästaren Thomas Jensen bjuder gästerna på en matupplevelse influerad av det franska bondköket då slottet är starkt förknippat med den förste Bernadotten Karl XIV Johan som bodde på slottet i början på 1800-talet.

Rosersbergs Slottshotell erbjuder som enda hotell- och konferensanläggning boende på ett av Sveriges 10 kungliga slott. Bland dem är Rosersberg den bäst bevarade hemligheten där man har lyckats kombinera det anrika ursprunget med modern design.

Slottsproffs

Sedan 2010 drivs hotellet av slottsproffset Torbjörn Blomqvist, också känd för att äga Hesselby slott tillsammans med Tomas Ledin.

– Det har varit en extra angenäm uppgift att renovera upp ett kungligt slott med så fin historia och modern stor potential till en hotellverksamhet som kombinerar det bästa av två världar, säger Torbjörn Blomqvist.

Vackert beläget

Slottshotellet ligger vackert omgivet av en generös slottspark, inbäddat i grönska vid Mälaren. Anläggningens lokaler rymmer de allra minsta sällskap upp till hundra personer i biosittning.

Övernattande gäster bor i tidstypiskt inredda rum med möbler som valts av Sanna Nathanson på Svensk Inredning som precis avslutat renoveringen av våning 3 på Grand Hotel i Stockholm.

Motion

För gäster som önskar motionera finns ett nybyggt, fullt utrustat gym med möjlighet till träning med en personlig tränare.

För den nyfikne

Den historieintresserade gästen kan utforska slottets historia i Slottsmuseet som har öppet 1 juni – 31 augusti.

Lite kunglig historik

Det fina franska köket togs i början av 1800-talet till Rosersberg av Karl XIV Johan Bernadotte och hans drottning Desideria. Rosersberg var ett lust- och sommarslott där stort fokus låg på maten. Slottet byggdes under åren 1634-38 åt Gabriel Bengtsson Oxenstierna, kusin till Axel Oxenstierna, dåtidens finansminister (Rikskansler).

Renässansslott

Arkitekt var Simon de la Walle. Slottet är uppfört i Tysk-Nederländsk renässansstil med mycket högt i tak och rikt dekorerade gavlar. Slottet har kunglig dispositionsrätt. Området är byggnadsminnesmärkt och förvaltas av Statens fastighetsverk.

Av Åsa Bönnelyche

Foto: Pressbilder, IBL