Nu kan Marie Antoinettes skrivbord bli ditt!

Nu kan Marie Antoinettes skrivbord bli ditt!
Det stämmer! För i dag går Marie Antoinettes skrivbord under klubban tillsammans med flera andra möbler och prydnadsföremål som tillhört diverse kungligheter.
Annons

Två förgyllda stolar, ett par porslinsvaser som tillhört kejsar Alexander III av Ryssland samt drottning Marie Antoinettes skrivbord i Louis XVI-stil är några av de exklusiva föremålen som samlaren Juan de Beitsegui auktionerar ut i dag vid Christie’s Paris i Paris, Frankrike.

Annons

– Vi är stolta över att kunna erbjuda den här fascinerande samlingen, säger Christies chef för dekorativ konst, Simon de Monicault.

Fransmannen Juan de Beitsegui är tredje generationens samlare och är släkt med den spansk-franske multimiljonären Carlos de Beistegui som samlade på konst. Juan har själv ägt flera välkända verk, bland annat av Goya, Rubens, Van Dyck, och Fragonard, men ändrade sedan riktning och började istället fokusera på möbler som tillhört kungligheter. Och några av hans möbler är tillverkade av kända franska möbelsnickare som André Charles Boulle, Jean-Henri Riesener and Martin Carlin.

Marie Antoinettes svartlackerade skrivbord auktioneras ut i Paris.
Marie Antoinettes svartlackerade skrivbord auktioneras ut i Paris.

Frankrikes forne drottning Marie Antoinette levde från 1755-1793 och var gift med kung Ludvig XVI. Hon älskade att köpa exklusiva möbler från utlandet. Och just svartlackerade föremål verkar ha varit en stor favorit. Hon har bland annat ägt detta skrivbord  tillverkat i Japan. Skrivbordet är mycket detaljrikt och dekorationer som berg, floder och flygande tranor pryder det vackra hantverket.

Värdet på skrivbordet ligger än så länge mellan 400,000 till 600,000 euro, men prislappen kan komma att ändras beroende på budgivningen.

Foto: Stella Pictures och Christie’s Paris

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning:

Dela på:

2 kommentarer till “Nu kan Marie Antoinettes skrivbord bli ditt!”

  1. vesna skriver: 10 september, 2018

    Det är billigt för somliga. Någon som gjorde bordet, för länge sedan ska ha den äran för sin skapelse för det är vackert fortfarande.


  2. Bror skriver: 11 september, 2018

    I Frankrike är tydligen inte högklassiga japanska lackarbeten med kunglig proveniens belagda med exportförbud. Märkligt.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Annons

Laddar