Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Nu seglar Greta iväg över Atlanten med Pierre Casiraghi!

14 aug, 2019, 17:00 
Agneta Nisbeth
Att det blir en strapatsfyllda resa på många sätt råder det inga tvivel om. Idag seglar klimataktivisten Greta Thunberg ut på Atlanten tillsammans med Pierre Casiraghi.
Annons

Under onsdagen bar det äntligen av, mot USA och FN:s klimattoppmöte i september. Men för klimataktivisten Greta Thunberg blev det inte en avresa från Arlanda flygplats – hon tar istället en tur med en segelbåt över Atlanten.

Och Greta valde inte vilken båt som helst, utan tävlingssegelbåten Malizia II, där en av de proffsiga seglingsgrabbarna ombord är ingen mindre prinsessan Carolines son Pierre Casiraghi.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.
pierre Casiraghi

Pierre har seglat sedan barnsben och hans far Stefano Casiraghi, var också framgångsrik i sin marina sport, motorbåt. Tyvärr var det också en motorbåtsolycka utanför kusten i Monaco som krävde hans liv 1990, blott 30 år gammal.

Annons

I en ny intervju med Pierre för tidningen Corriere della Sera säger han att det var självklart att han ställde upp att frakta Greta över till USA.

– Jag tror det är viktigt att öka medvetenheten kring miljöfrågor, det rör oss alla här på jorden, vi på Team Malizia är stolta över att ha fått uppdraget, sa tvåbarnspappan Pierre i intervjun.

Greta Thunberg
Greta, hennes pappa Svante och segelbåtens kapten.

Sedan fortsätter han att ösa beröm över Greta Thunberg, 16.

– Hon är klimatets ambassadör över inte bara vårt samhälle idag utan också för kommande generationer. Greta har fått rollen att övertyga politiker och andra viktiga institutioner att ta ansvar för vår planet och vår mänsklighet på den. Jag har verkligen en stor respekt för Greta som är modig nog att resa iväg med oss.

Annons
boris Hermann
Kaptenen Boris Hermann.

Fast Pierre, liksom resten av teamet inklusive kaptenen Boris Hermann, är medvetna att det inte kommer att bli en helt enkel seglats.

Besättningen och så Greta samt hennes pappa Svante Thunberg samt dokumentärfilmaren Nathan Grossman kommer att sova i enkla kojer och toalettbestyren måste göras i en hink ute på däck.

greta Thunberg

– Jag blir kanske sjösjuk under resan och det kommer inte vara bekvämt, men det är jag beredd på, sa Greta till BBC innan avresan.

Annons

Ni kan själv se hur det ser ut ombord på Malizia på bilden här nedan. Inte är det något de flesta drömmer om att åka över ett öppet hav i närmare 14 dagar.

malizia segelbåt

Maten som de ska äta ombord är väl förberedd innan, vakuumförpackad och frystorkad eftersom det inte finns något plats att värma och laga mat. Greta får också sin egen mat eftersom hon är vegan.

– Resan kommer säkert sätta oss på prov, men detta är faktiskt det enda sättet att resa helt klimatsmart. Vi har solpaneler och vindturbiner ombord.

Besättningen vinkar adjö vid hamnen i Plymouth, England.
Besättningen vinkar adjö vid hamnen i Plymouth, England. I mitten syns även Pierre.

Foto: TT

Annons