Nu släpps dokumentärpodcasten Svensk Dam Doku

Gillar du att lyssna på spännande dokumentärer i podcastformat? Då måste du kolla in Svensk Dam Doku, en ny dokumentärpodd med kungligheter i fokus!

Dokumentärer i podcastformat har blivit omåttligt populära de senaste åren. De mest inbitna dokumentärlyssnarna söker ständigt efter nya sådana att lägga till prenumerationslistan i podcastappen. Och nu finns ännu en! För alla som gillar just dokumentärer – och kungligheter.

Tisdagen den 17 december 2019 är det dags (men redan den 16 är det smygpremiär!). Då släpps det första avsnittet av Svensk Dam Doku, en kunglig dokumentärpodcast som görs av Svensk Damtidning.

Podcasten kommer ut varannan tisdag och är ett absolut måste för alla som gillar, eller är nyfikna på, den kungliga världen.

– Svensk Dam Doku är en podcast med kungligheter i fokus. I varje avsnitt berättar vi historien om en kunglig händelse – eller person – som på något sätt gjort ett avtryck i den svenska historien, säger Johanna Lejon, programledare för Svensk Dam Doku.

Kungafamiljen

Den svenska kungafamiljen i samband med Nobelfestligheterna 2016.

Varför ska man lyssna på Svensk Dam Doku?

– Kungligheter engagerar alltid, det vet vi på Svensk Damtidning. Det finns ständigt ett sug efter att få veta mer, att få komma bakom kulisserna, att få hela berättelsen berättad för sig. Med den här podcasten kan vi ge en annan typ av inblick i den kungliga världen än vad en skriven text kan göra, säger Johanna Lejon och fortsätter:

– Svensk Dam Doku är en podcast för alla som gillar kungligt material – men det är också en podd för alla dem som bara gillar att lyssna på fängslande dokumentära historier.

Svensk Dam Doku

Svensk Dam Doku har premiär den 17 december.

Behövs det verkligen ännu en podcast?

– Ja! Det tycker jag verkligen. Jag lyssnar själv oerhört mycket på poddar och är ständigt på jakt efter en ny att lägga till listan. Dokumentärpoddar har blivit oerhört populära de senaste åren och vi på Svensk Damtidning känner att det finns så många kungliga händelser som passar att berättas i just ett dokumentärt format!

Vad kommer Svensk Dam Doku att ta upp för händelser?

– Det första avsnittet handlar om prinsessan Madeleines och Jonas Bergströms uppbrott år 2010. Vi går verkligen på djupet i den historien och berättar vad exakt det var som egentligen hände. I dag har ju båda gått vidare och är lyckliga på varsitt håll och anledningen att vi tar upp händelsen i podcasten är inte för att strö salt i några sår eller riva upp något utan det handlar om att detta var en så unik och historisk händelse att den formade hela kungafamiljen. Kungafamiljen ser ut som den gör i dag – på grund av vad som hände 2010.

Prinsessan Madeleine och Jonas 2009

Prinsessan Madeleine och Jonas Bergström vid eklateringen av förlovningen, 2009.

Och sedan då?

– I avsnitt två av Svensk Dam Doku fokuserar vi på prinsessan Sofia och därefter tar vi upp spelet bakom kulisserna då den så kallade Kungaboken kom ut 2010. Framöver kommer vi även ta upp också mer historiska händelser, saker som hänt längre bak i tiden.

Här lyssnar du på Svensk Dam Doku:

Lyssna via Acast

Lyssna via Spotify

Lyssna via podcaster-appen

Foto: TT