Nu uppdagas Henriks okända bråk om Margrethes sarkofag

drottning Margrethe och prins Henrik
Som ni kanske minns vägrade prins Henrik att begravas med hustrun drottning Margrethe i hennes specialbeställa glas-sarkofag. Nu får vi veta mer om historien bakom...
Annons

Det är den danska tidningen seoghoer.dk som nu berättar mer om vad som egentligen låg bakom det offentliga grälet mellan prins Henrik och drottning Margrethe om var och hur de skulle begravas.

Som ni kanske minns har drottningen beställt en unik glas-sarkofag av konstnären Bjørn Nørgaard som ska stå i Roskilde domkyrka. Tanken var att både hon och prins Henrik skulle ligga där, sida vid sida, efter att de gått bort.

Annons
Konstnären Björn Nörgaard visar upp en miniatyr av Margrethes sakrofag.
Konstnären Bjørn Nørgaard visar upp en miniatyr av Margrethes sakrofag.

Men detta ville inte prins Henrik gå med på. En kort tid innan sin död gick han ut offentligt och berättade om sin vägran att begravas med hustrun. Då fick vi reda på att han ville kallas kung och om det inte gick så skulle han minsann begravas på en helt annan plats. Nu förstår vi det antagligen låg mer bakom beslutet än vad vi först fick veta. Prins Henrik och konstnären Bjørn Nørgaard hade tydligen lite svårt för varandra.

Kallade prins Henrik för “lort”

Tidningen seoghoer.dk avslöjar att konstnären hade kallat prinsen en liten “lort” i ett av sina konstverk. Bjørn Nørgaards omtalade verk, som han skapade i början på sin karriär, kunde onekligen sägas vara mycket kritiskt mot kungahuset. På gränsen till rent förtal.

Prins Henrik och drottning Margrethe retro

Förutom att han var oförskämd både mot prins Henrik och drottning Margrethe, sa han även hemska saker om drottning Ingrid. För att inte tala vad han vad som stod på tavlan om den dåvarande kung Frederik. Ni kan själva bilda er en uppfattning om konstverket som ni kan se här på seoghoer.dk. Eller så kan ni titta på bilden av det omtalade verket från Instagram här nedan.

Idag menar konstnären att tiderna helt enkelt var annorlunda på 60-talet då han skapade verket, det var naturligt att man satte auktoriteter på prov på ett annat sätt än idag. Och att orden han målat på tavlan ska ses ur ett konstnärligt perspektiv.

Prins Henrik fick sista ordet

Om man vill kan man säga att prins Henrik ändå fick sista ordet i detta lilla konst-drama, i och med att han vägrade bli begravd i Bjørn Nørgaards glaskista. I stället genomfördes prinsens beslut att få sin aska strödd på två olika platser, i slottsträdgården och ute till sjöss.

Foto TT

Läs mer

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning:

Dela på:

8 kommentarer till “Nu uppdagas Henriks okända bråk om Margrethes sarkofag”

 1. caterine skriver: 27 mars, 2019

  Stackars, stackars de män som gifter in sig i kungahusen och med en blivande drottning. Förnedrande att gå tre steg efter sin fru.


  1. Birthe Vejrum skriver: 28 mars, 2019

   Men det er vel almindelig høflighed?


 2. Inagmail.com skriver: 27 mars, 2019

  Ingen ved HVORFOR Prins Henrik traf beslutningen om ikke at ville hvile ved siden af Dronningen. Prinsen havde jo det meste af sin tid som Prins til Danmark problemer med ligestillingen i forhold til sin kone. Dronningen forsøgte jo af flere omgange at give ham andre titler – hvilket han selv til sidst ønskede at få fjernet.
  Om han havde et horn i siden på Bjørn Nørgaard ved vi ikke – og da det er Se&Hør skal man ikke tage alting alvorligt.

  Lad nu Prins Henrik få lov at hvile i fred.


  1. Birthe Vejrum skriver: 28 mars, 2019

   :-)!


 3. Grethehotmail.com skriver: 28 mars, 2019

  Prins Henrik var mycket aktiv i utformningen av den ,så det där tror inte jag på, jag tror på en mycket sjuk Prins som i många år var inne i en förvandling mentalt .Vi så det tydligt vid flera tillfällen utan att nån förstod och så är det med Demens.


 4. CVM skriver: 28 mars, 2019

  Ina och Grethe tack för kloka kommentarer.
  Vila i Frid Prince Henrik med sin underbara humor.
  CVM


 5. ananas skriver: 28 mars, 2019

  Ina, Grethe, CVM

  Instämmer.


 6. Surkärring skriver: 29 mars, 2019

  En sarkofag, och en sarkofag i glas. Jag ryser. Vem är hon denna drottning? Vilken värld lever hon i?


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Annons

Laddar