Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Nu uppmanar prins Daniel till förändring – egna beslutet: ”Vill se mer av”

11 feb, 2024, 19:01 
Vendela Lönnqvist
En uppmaning från prins Daniel!
Annons

Få har nog missat att prins Daniel har flera intressen – förutom passionen till sporten så är han också en förespråkare för entreprenörskap.

Se blixtsnabba kärleksgesten från Daniel som räddar Victoria!Brand logo
Se blixtsnabba kärleksgesten från Daniel som räddar Victoria!

Prins Daniel om Sveriges betydande roll

Under ett besök hos företaget Mips, som utvecklar säkerhetssystem i hjälmar, berättar prinsen om hur betydande svenskt entreprenörsskap är.

– 2 av 3 arbetstillfällen skapas av små och medelstora företag, så det viktigt för Sverige av flera skäl, säger han i en intervju med TV4.

”Stor stolthet”

Mips startades av en hjärnkirurg som insåg att många skallskador kan undvikas med bättre hjälmar. Kirurgen ingick ett samarbete med KTH och idag har företaget 100 anställda.

Extra stolt är prins Daniel, som ser svensk innovation och möjligheten att få se entreprenörskapet inifrån som ”inspirerande och kul”.

Annons

– Jag känner stor stolthet över våra svenska industriföretag som exporterar hälften av vårt BNP. En stor del av Sveriges ekonomi kommer från exportföretagen och det skapar arbetstillfällen, så vi är beroende av stark innovationskraft, säger prinsen.

Vill få Sverige att växa

Nu uppmanar Daniel till att fler startar företag, i hopp om att de kan växa sig starka, blir exportföretag och eventuellt drar in pengar till Sverige.

– All Telecom, stål- och bilindustri kommer från traditionella industrier som varit med oss länge, vissa uppemot 200 år. Här hoppas man på fler som blir ledande i sin bransch, som till exempel Spotify, säger prinsen och fortsätter:

– Det vill vi se mer av. Vi har inte de stora Tech företagen som till exempel USA eller Kina har.

Annons

Prins Daniels mentorprogram

För att uppmana fler att våga satsa på entreprenörskap har prinsen inlett ett samarbete med ingenjörs vetenskapsakademin (IVA).

– Vi arbetar tillsammans för att göra mentorprogram och utlandsresor. Unga entreprenörer får se att världen är en marknad.

Hör Victorias viktiga ord om hjärtefrågan: ”Investera i oss själva”Brand logo
Hör Victorias viktiga ord om hjärtefrågan: ”Investera i oss själva”

Prinsen skojar till det i intervjun

När TV4 frågar Daniel om han själv är duktig på att bära hjälm passar han på att skoja till det:

– I promenad som joggingtur. Skämt åsido har vi sett en normförskjutning där de coolaste skidåkarna numera har hjälm och det är standard att man har hjälm när man cyklar numera.

Annons