Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Ny dokumentär om Elizabeth - här är 3 andra kungafilmer vi minns

21 mar, 2016, 06:00 
Ellen Myrgård Lindén
Med anledning av hennes 90-årsdag släpps en ny dokumentär om drottning Elizabeth. Men att göra film om kungliga livsöden är inte särkilt lätt och mottags ofta med mer ris än ros. Minns ni de mest skandalomsusade kungafilmerna?
Annons
drottning elizabeth ste

Den 21 april fyller drottning Elizabeth 90 år. Men redan den 27 mars kommer upptakten till hennes firande. Då släpper Oxford Film and Television en två timmar lång dokumentär om den kungliga jubilaren. Detta meddelar sajten HELLO! Dokumentären, som har fått namnet “Our Queen at Ninety”, kommer visa unika intervjuer av både prins Charles, hertiginnan Camilla, prins William, hertiginnan Kate och prins Harry.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.

Att kungligheter porträtteras genom filmer och dokumentärer är inget nytt fenomen. Både prinsessan Diana, Grace av Monaco och kronprinsessan Marys liv har sammanfattats i rörlig bild. Filmer som både har hyllats och ratats. Minns ni?

Filmen om prinsessan Diana, med skådespelerskan Naomi Watts i huvudrollen, skapade stora rubriker i Storbritannien. Bland annat för att den bara handlade om Dianas sista år i livet och hennes hemliga kärleksaffär med hjärtkirurgen Hasnat Kahn.

Annons

– Det var ett monumentalt stort beslut. Jag funderade på hur jag skulle kunna gestalta en så pass megakänd person som så många människor tyckte sig känna väl, sa Naomi Watts till SVT inför premiären 2013.

Även filmen “Grace Of Monaco” skapade en strid ström av åsikter. Här var det främst furstefamiljen själva som inte var nöjda med hur de porträtterades och valde därför att ta avstånd från materialet. Flera recensenter menade att det var regissörens vinkling av “den lyckliga hollywoodstjärnan som gifte sig med en prins och blev olycklig” som gjorde furst Albert, Caroline och Stéphanie rosenrasande.

https://www.youtube.com/watch?v=OjgVgNupJHM

Den senaste kungafilmen heter “Making Of A Princess” och handlar om kronprinsessan Mary. Flickan från Tasmanien som träffade en dansk kronprins på en pub i Sidney och förvandlas till prinsessa. Den australiensiska spelfilmen har, även den, fått en del ris. Bland annat för att drottning Elizabeth porträtteras som en rätt jobbig person samtidigt som relationen, kronprinsparet emellan, gestaltas som stel och trevande. Vid premiären, i december förra året, avstod danska hovet från att kommentera filmen.

Av Ellen Myrgård Lindén

Foto: Stella Pictures

Annons