Nya anklagelser – i den infekterade konflikten om prinsessan Diana

prinsessan diana

TT
25 år efter ”århundrandets intervju”, den med prinsessan Diana i Panorama, är konflikten runt omständigheterna lika infekterad. Nu kommer hennes bror med nya anklagelser mot BBC.
Slå på ljud

I Storbritannien pågår nu en ny konflikt gällande prinsessan Diana då hennes bror har gått ut och anklagat BBC för att ha använt sig av förfalskade bankutdrag som medel för att få prinsessan att gå med på en intervju med dem, rapporterar Daily Mail.

Charles Spencer skriver i ett rasande känslosamt brev att han är förbluffad över mediehusets "totala oärlighet" och anklagade journalisten Martin Bashir, som var den som landade den sensationella intervjun med Diana i programmet Panorama som sändes 1995 för att vara sensationslysten och strunta i att använda fakta.

earl charles spencer prinsessan diana

Charles Spencer köper inte BBC:s förklaringar till varför dokumenten inte hade någon betydelse.

TT

Charles Spencer anklagar BBC för att ha ljugit för prinsessan Diana

Dianas bror vände sig även till BCC:s vd Tim Davie och berättade för honom att Martin Bashir hade visat honom förfalskade bankutdrag för att, helt felaktigt, visa på att två av de mer seniora medlemmarna av den kungliga staben fick betalt för information om hans syster, något Bashir ska ha hoppats kunna leda till att han nådde fram till och blev presenterad för Diana.

Nu kräver Charles Spencer att BBC öppnar upp en egen utredning kring fallet, då de inte hittills har insett "situationens fulla allvar", enligt brodern. Han menar att BBC är skyldig inte bara honom utan framför allt hans syster en postum ursäkt för den bluff hon utsattes för av en av deras främsta och mest respekterade journalister.

Intervjun med Diana – har kallats århundradets exposé

Intervjun med Diana Spencer i Panorama blev en av de mest uppmärksammade i tv-historien, och sågs av 23 miljoner människor världen över. Det var i den Diana uttalade de oförglömliga orden: ”Det är tre personer i det här äktenskapet”, men nu ifrågasätts omständigheterna alltså av hennes bror.

Prinsessan diana

Enligt Charles Spencer hade han aldrig presenterat prinsessan Diana för Martin Bashir utan de förfalskade dokumenten, och intervjun hade aldrig blivit av.

Panorama

”Om det inte hade varit för de där bankutdragen hade jag aldrig presenterad Bashir för min syster” skriver Charles Spencer.

”Istället hade han bara varit en av alla de tusentals journalister som hoppades på att de skulle ha en ynka liten chans att få henne att prata med dem, utan några realistiska utsikter att det faktiskt skulle bli av”

BBC gjorde en utredning året efter intervjun, men kom då fram till att breven inte hade varit av någon vidare relevans för intervjun och därmed hade inga överträdelser begåtts från bolagets sida.