Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Nya avslöjandet: Elizabeths oro inför egna begravningen – övertalades av familjen

28 dec, 2023, 20:00 

Drottning Elizabeths död tog hårt på den brittiska kungafamiljen. Nu berättar prinsessan Anne om känslorna kring begravningen.

Annons
Därför blir Camilla drottning – Elizabeths önskanBrand logo
Därför blir Camilla drottning – Elizabeths önskan

Den 8 september 2022 var en sorgens dag för miljontals människor världen över. Speciellt för den brittiska kungafamiljen.

Det var dagen då drottning Elizabeth lämnade jordelivet, hela 96 år gammal.

Drottningen, som hade firat sina 70 år på tronen samma år, somnade in på sin favoritplats på jorden – Balmoral i Skottland – omringad av sina nära och kära.

Drottning Elizabeths oro inför egna begravningen

Den 19 december var det dags för begravningen – som ägde rum i London och tv-sändes över hela världen. En känslosam dag för många, men även ett fint sätt att säga adjö till drottningen.

Annons

I en ny dokumentär på BBC berättar Elizabeths dotter, prinsessan Anne, att drottningen var orolig över att det skulle bli svårt att organisera hennes begravning om hon dog på Balmoral – men att familjen övertalade henne att göra vad som kändes rätt.

Dokumentären handlar om kung Charles första år som monark och innehåller intervjuer med allt ifrån kungligheter till anställda inom hovet, skriver Daily Mail.

Prinsessan Anne hade en mycket nära relation till sin mor.

Prinsessan Anne: "En känsla av lättnad"

I ett känslosamt avsnitt av dokumentären berättar Anne om sin mammas död och hur hon kände när hon såg "The Imperial State Crown" tas av drottningens kista för sista gången i St George's Chapel i Windsor.

Annons

– Jag kände ganska märkligt nog en känsla av lättnad – det var det, klart, säger hon i dokumentären och fortsätter:

– Det ansvaret flyttas vidare.

Begravningen var enormt känslosam för alla.
Annons