Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Nya babyn i kungafamiljen – petar Madeleine från hennes plats

12 jun, 2023, 09:22 
Prinsessan Madeleine, prinsessan Estelle, kronprinsessan Vicroria, prins Julian, prins Carl philip, prins Gabriel, prinsessan Leonore, prins Oscar, prinsessan Adrienne, drottning Silvia, kung Carl Gustaf och prins Alexander
Den nya babyn i kungafamiljen är en välsignelse – men petar också ner prinsessan Madeleine från hennes plats i succesionsordningen.
Annons
Silvias första ord om Madeleines SverigeflyttBrand logo
Silvias första ord om Madeleines Sverigeflytt

Lycka i den brittiska kungafamiljen – prinsessan Eugenie och Jack Brooksbank har fått en son!

Pojken har fått namnet Ernest och är makarnas andra barn. Sonen August kom i februari 2021.

Nu har Ernest även officiellt fått sin plats i den brittiska succesionsordningen, vilket petar ner Madeleine från hennes placering.

Prinsessan Eugenies och Jack Brookbanks son Ernest

Därför har Madeleine en plats i den brittiska tronföljden

Låt oss backa bandet, har svenska prinsessan Madeleine en plats i den brittiska tronföljden?

Japp, och hon är inte den enda svenska kungligheten. Nej, alla förutom de ingifta i kungafamiljen har faktiskt en plats.

Annons

Det vill säga, kungen, Carl Philip, prinsbarnen, Victoria, kronprinsessbarnen, Madeleine och prinsessbarnen – i den ordningen.

Anledningen är den svenska kungafamiljens nära släktband med den brittiska som går genom brittiska drottning Viktoria.

Hon har faktiskt sett till att nästan alla kungligheter i Europa är släkt. Närmare bestämt är hon farmors farmor till drottning Elizabeth, prins Philip, kung Harald, drottning Margrethe, drottning Anne-Marie, kung Konstantin och vår egen kung.

Drottning Viktoria är därmed också anledningen till att våra kungligheter är runt 300 snäpp ner i den brittiska succesionsordningen i dag.

2020 hade prinsessan Madeleine plats 317 i tronföljden och sedan dess har flera bebisar tillkommit, nu senast Ernest.

Han är den 13:de i tronföljden, precis efter storebror August, och flyttar därmed alla våra svenska kungligheter ner ett steg på listan.

Babyboom i den kungliga världen

Ernest är inte den enda nykläckta kungliga bebisen. Nej, den 26:e maj kunde danska prins Gustav och prinsessan Carina välkomna en son till världen.

Annons

Även den här bebisen, som fått namnet Gustav Albrecht, har en svensk koppling. Den här gången mycket närmre än lille Ernest.

Prins Gustav är nämligen son till vår svenska kungs kusin prinsessan Benedikte, så baby-Gustav är kusinbarn till Carl Gustaf.

Foto: TT

Annons