Nya beskedet om kung Haralds hälsa – var akut sjuk

Kung Harald och drottning Sonja

Kung Haralds hälsa är väldigt skör – nu kommer nya besked från Norge.
Hovets svar efter Haralds tuffa besked
Slå på ljud

Kung Harald och hans hälsa är, tyvärr, ofta på tapeten i Norge. Kungen kämpar modigt på, men de senaste åren har det varit smärtsamt tydligt att hans kropp inte är vad den en gång var.

Sedan december 2019 har Harald tvingats till Rikshospitalet i Oslo sex gånger – så sent som i fjol med akuta andningssvårigheter. Han har också varit sjukskriven långa perioder under 2021.

Kung Harald i kris – blev akut sjuk

Kung Harald och drottning Sonja

Kung Harald och drottning Sonja är en viktig trygghetsfaktor för det norska folket.

I slutet av januari opererades kungen nämligen för en avsliten sena i höger knä efter en period av smärta i benet. Ingreppet var framgångsrikt men återhämtningen svår – monarkens sjukrivning sköts fram två gånger.

Han kunde till exempel inte närvara vid festligheterna 8 maj, då norrmännen firar upphörandet av Nazitysklands ockupation.

Men nu har Harald lyckats mildra oron något. Sajten Royal Central rapporterar att 84-åringen återigen jobbar heltid med sina kungliga plikter. I veckan har han bland annat besökt norska fotbollsklubben Vålerenga, haft en lunch med ambassadörer i tjänst i Norge och delat ut priser å den norska vetenskapsakademiens vägnar. Det är ett späckat schema – vilket tyder på att Harald är vid förhållandevis god hälsa.

"Han är sårbar"

Men ju fler och fler incidenter som uppstår kring Haralds hälsa, desto mer bekymrade blir man i vårt grannland.

– Det norska folket blev väldigt oroliga när nyheten om kung Harald sjukhusvistelse briserade. Många blev väldigt ledsna och fruktade det värsta, eftersom det första pressmeddelandet från slottet inte innehåll någon annan information än att kungen var inlagd. Norrmännen är väldigt förtjusta i kungen, och alla vet att han är sårbar och har uppnått en hög ålder. Kungen lades in med andningsproblem, och det var först många som var oroliga för att han hade smittats med corona. Sjukhuset skickade snabbt ut ett pressmeddelande om att han inte var covid-19-smittad, har Se og hörs kungaexpert Anders Johan Stavseng sagt tidigare.

LÄS MER: Tiana levde med Durek i sex år – varnar Märtha Louise: "Hjärntvättad”

LÄS MER: Olavs farliga kärleksresor till Märtha – historien bakom "Atlantic crossing"

LÄS MER: Läkarns besked om sjukdomen – så sjuk är Mette-Marit