Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Nya bilden på cancersjuka kung Charles skrämmer slag på hela England

17 maj, 2024, 12:00 
Kung Charles
En ny bild på cancersjuka kung Charles skrämmer många.
Annons

Det var en mörk dag på de brittiska öarna, dagen då hovet avslöjade att kung Charles III hade diagnostiserats med cancer. Charles låg inlagd för en förstorad prostata när läkarna plötsligt anade oråd.

– Under kungens sjukhusvistelse nyligen så upptäcktes ett annat oroväckande tillstånd. Testerna som gjordes har nu visat att det rör sig om cancer, skrev hovet i sin kommuniké.

Hör Kung Charles skämt om detaljen i bildenBrand logo
Hör Kung Charles skämt om detaljen i bilden

Nya bilden på kung Charles skrämmer England

Men Charles har tappert fortsatt att arbeta, trots sitt sjukdomstillstånd. Nyligen bjöd han och drottning Camilla in konstnären Jonathan Yeo till Buckingham Palace. Jonathan skulle visa upp målningen av Charles som han gjort, på uppdrag av hovet.

Det var en spektakulär tavla, som vållat gott om debatt i Storbritannien. I stället för att nöja sig med en konventionellt porträtt av Jonathan valt en mer impressionistisk väg. Hans Charles träder fram ur en illröd bakgrund, och det röda spiller över på hans uniformklädda gestalt.

Kung Charles
Jonathan spricker av stolthet!ROTA

Så här förklarar Jonathan själv bilden:

– Precis som fjärilen som jag målat över hans axel, så har det här porträttet utvecklats i takt med att föremålets roll i offentligheten förvandlats. Jag har gjort mitt bästa för att fånga livserfarenheten som ristas dit i varje persons ansikte. I det här fallet ville jag även ha med en blinkning till en lång tradition av kungaporträtt, men på ett sätt som reflekterar 2000-talets monarki, och framförallt, ger uttryck för personens djupa mänsklighet. Jag är väldigt tacksam för möjligheten att försöka fånga en så pass remarkabel och unik person, speciellt i det historiska ögonblicket då han blir kung, säger Jonathan.

Annons

"Ser ut som att Charles badar i blod"

Men alla är inte lika nöjda som konstnären själv. På kungahusets officiella Instagram-konto vittnar många följare om att tavlan skrämt slag på dem.

"Det ser ut som att han badar i blod", skriver en användare.

"Jag vill inte låta oförskämd, men det här är det sämsta kungliga porträttet som jag någonsin sett", skriver en annan.

"Jag hade föredragit alla andra färger än rött. Han fångade verkligen hans ansikte, men den starka röda färgen matchar inte mjukheten i ansiktsuttrycket", skriver en tredje.

Annons