Nya bilden på kung Harald, 84, väcker stor sorg i Norge

Kung Harald

Nya bilder på kung Harald väcker sorgliga tankar i Norge.
Hovets svar efter Haralds tuffa besked
0:45

Efter reklamen: Hovets svar efter Haralds tuffa besked

(0:45)

Slå på ljud

Kung Harald är en mycket omtyckt regent. Hans tid som kung har i princip varit skandalfri, och för de allra flesta norrmännen är han en varm och inbjudande fadersfigur.

Kung Harald – bilderna som väcker sorgliga tankar

Nu har Harald hunnit bli 84 år gammal och hans hälsa sviktar då och då. En vemodig påminnelse om att allt har ett slut, att dagen kommer då kronprins Haakon blir kung Haakon.

– Det är samtidigt något man inte kan förbereda sig helt och hållet på. Jag tycker ju väldigt mycket om mina föräldrar, så jag vill inte gå runt och tänka på det hela tiden, säger Haakon i en intervju till TV2.

– Jag tror inte att jag kommer att vara helt förberedd, det tror jag inte kommer att gå. Men jag självfallet tänkt på det. I vår familjen ligger det under ytan hela tiden. Det har det gjort sedan jag var liten.

Det norska folket hoppas självfallet på många år till med Harald på tronen. Men själv verkar kungen ha en avslappnad, accepterande inställning till sin egen dödlighet. Det fick vi se bevis på i december.

Då tog Harald med sig hela kungafamiljen till Akershus slott för en väldigt speciell tradition. Den är hemlig och dyker inte upp i den kungliga kalendern, men för Harald är den helig.

"Hans sista viloplats"

Inne i fästningen finns en speciell gravkammare, ett mausoleum, där norska kungligheter placerats för den eviga vilan.

Caroline Vagle, kungaexpert på norska Se og hör, berättar i ett reportage om den symboliska betydelsen som platsen har för Harald. I samma reportage publicerar tidningen bilder från kungafamiljens senaste besök i kammaren, som skedde nu i december. Bilder som säkert leder till tråkiga associationer för alla norrmän. De vill ju att Harald ska leva för evigt!

– Precis som många av oss går till kyrkogården under julen och tänder ljus för våra nära och kära, så brukar kungafamiljen gå till kryptan precis innan jul. En fin och högtidlig tradition, som jag är säker på att alla och kanske speciellt det gamla gardet lägger stor vikt vid. Här ligger ju kung Haralds föräldrar och farföräldrar, och här vet han att han själv en gång i framtiden ska ha sin sista viloplats, säger Caroline.