Nya bilden på prinsessan Christina, 78, väcker starka reaktioner

Nya bilden på prinsessan Christina, 78, väcker starka reaktioner

Prinsessan Christina.

ANDERS WIKLUND

Prinsessan Christina diskuteras efter senaste bilden på henne tillsammans med kungen.

Har du koll på de kungliga snackisarna från vecka 45?
Slå på ljud

Under hösten har kungen legat i när det kommit till att dela ut medaljer till personer inom forskning och kultur som gjort något utmärkande under sina karriärer.

En av de som prisats är kungens egen syster, prinsessan Christina, 78.

Christina fick också den allra finaste medaljen: 12:e storleken med briljanter i kedja.

”H.M. Konungens medalj förlänas för särskilda förtjänster” meddelade hovet då. Och prinsessan Christina får den ”för sina stora ideella samhällsinsatser på flera områden”.

Men att kungen delar ut medalj till sin egen familjemedlem har fått debattören Alex Schulman att höja på ögonbrynen. I en krönika i DN med rubriken ”Jag har alltid undrat varför man inte bara lägger ner monarkin” ställer han sig frågande till vad kungens medaljer har för betydelse om han, till synes godtyckligt i skribentens mening, kan dela ut den till sina släktingar.

”På hovets officiella Instagram ville man verkligen betona hur unikt det var att denna medaljong delats ut – förra gången någon fick denne heder var när kungen gav medaljen till sin farbror, prins Bertil. Jag skrattade rakt ut, för nepotismen stod då så fullständigt klar för mig – enda gången det delats ut något så fint förut var förstås när en annan familjemedlem fick det.” skriver Alex Schulman i sin text efter att ha läst om medaljutdelningen i kungahusets officiella kanaler.

”Och ju mer jag såg desto mer förfärad blev jag, över att det här sker så obekymrat, så oförtäckt, ett korrumperat kamaraderi som alltså basuneras ut av hovet och applåderas av de som tittar. Varför säger ingen ifrån? Varför lägger vi inte bara ner det där?” fortsätter han.

Till slut gör Alex Schulman ändå en helomvändning. Han ser hur mycket det verkar betyda för mottagarna av medaljerna när de får priset i sin hand av självaste kungen.

”Visst, det kanske är lite skadat, men mest är det väl bara fint. Förlåt. Tar tillbaka allt jag sagt.” avslutar Alex Schulman sin krönika.