Nya bilderna ifrågasätts – Silvia kan inte blunda för det: "Plågsamt att titta på"

13 feb, 2023, 09:00 

Nu uppmärksammas kungens beteende i dokumentären Kungen.

Annons

Det kungliga superåret har kickat igång på allvar.

Silvias beteende fångas på film – därför avstår hon
Silvias beteende fångas på film – därför avstår hon

Med ett chartrat tåg anlände kungen och drottning Silvia till Nyköpings Central i fredags.

Det blev första stoppet på den 21 resor långa turnén som kommer genomsyra det festintensiva året.

Kungen och drottning Silvia anländer till Nyköping.
Kungaparet anländer till Stora Torget i Nyköping. Kung Carl XVI Gustaf firar 50 år på tronen. Med anledning av jubileumsåret besöker kungen och drottning Silvia samtliga 21 län i Sverige med start i Södermanlands län.

Kungen syns överallt

Den 15 september firar kungen 50 år på tronen, vilket innebär att han blir den regent som suttit allra längst på tronen.

Annons

För att uppmärksamma rekordkungen kommer flera dokumentärer att kablas ut under året: Discoverys ”Kungen med två ansikten”, SVT:s ”Sveriges sista kungar” och Karin af Klintbergs biodokumentär ”Kungen”.

För den som vill veta mer om kungen behöver alltså inte söka sig speciellt långt bort.

”Uppenbart varit pressad”

Men kungen själv verkar inte speciellt road av den mediala hysterin, något som Expressens krönikör Karin Olsson uppmärksammat.

Efter att ha tagit del av några klipp från Karin af Klintbergs dokumentär, tycker hon det är tydligt att kungen inte alls är bekväm med situationen och helst hade sluppit bli intervjuad.

”Till dokumentären ”Kungen” har han uppenbart varit pressad av sin stab som vill göra 50-årsfirandet till något alldeles extra. I influerarnas gränslösa tidevarv måste man bjussa på content, inte sitta och tiga i sitt slott!” skriver Karin Olsson.

”Plågsamt att titta på”

I ett annat klipp, när kungen och Karin af Klintberg tar en promenad i parken, är det tydligt att han inte har någon lust att kallprata och frågar Karin hur länge hon tänkt stanna.

Annons

”Hon svarar: 'Jag stannar tills kungen kör ut mig'”.

”Då går han i rask takt rakt ut i skogen med af Klintberg hack i häl. Det är plågsamt att titta på”, fortsätter Karin Olsson.

Karin af Klintberg och kungen
Karin af Klintberg och kungen i dokumentären Kungen.

Foto: TT, Pia Letho/SF

Annons