Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Nya bilderna på Frederik efter jätteilskan: ”Hade förväntat mig mer”

23 nov, 2023, 19:00 

Nya bilderna på kronprins Frederik får flera att reagera.

Annons

De kungliga jakterna är inget som det danska kungahuset tummar på. De har alltid varit väldigt traditionsrika och många ser det som ren och skär prestige att få vara en del av kronprins Frederiks jaktlag.

Här gör kronprins Frederik det förbjudna – allt filmasBrand logo
Här gör kronprins Frederik det förbjudna – allt filmas

För någon vecka sedan, den 16 november, anordnades en jakt i Gribskov med efterföljande jaktbord på Fredensborg. På bilder kunde man se hur en jaktglad Frederik vandrade runt, stolt klädd i bruna jaktkläder.

Hans Kungliga Höghet Kronprinsen står värd för dagens jakt, medan Hennes Majestät Drottningen i kväll står värd för jaktbord i Kupolsalen på Fredensborgs slott, där det är tradition att skåla 'för alla tappra jägare'”, skrev det danska kungahuset på Instagram.

”Varför är det inga kvinnor med?”

Frågan är hur lyckad jakten blev. I kommentarsfältet vädras nu i stället kritik mot bilderna som lags upp och den avsaknad av kvinnliga jägare som några uppmärksamma själar noterat.

Annons

”Var är de kvinnliga jägarna?”, frågar kort och gott en person.

”Varför är det inga kvinnor med i skogen”, skriver en annan.

Tidigare jätteilskan: ”Förväntat mig mer”

Ja, på bilderna syns inga kvinnliga jägare. Det är heller inte första gången som det danska kungahuset får kritik för att de inte bjuder med några kvinnor när det är dags att samlas för jakt.

För tre år sedan rasade politikern Rosa Lund mot beslutet att inte bjuda med några kvinnor och kallade det danska kungahuset för en ”föråldrad institution”.

– Jag hade förväntat mig mer av kronprinsparet, sa hon till danska Se och Hör och kallade beslutet för ”underligt”:

– Framförallt eftersom de titt som tätt uttalar sig om att det är viktigt med jämställdhet. Då kan man ju förvänta sig att också arbetar aktivt för det. Men jag är kanske naiv.

Kritiken då fick det danska kungahuset att göra en kovändning och bjuda in kvinnliga jägare vid nästkommande jakt. Men nu verkar det som att man tagit en nygammal väg.

Kronprins Frederik
Kronprins Frederik ute i skogen.

Foto: TT/Instagram

Annons