Nya bilderna på kung Harald, 84, väcker reaktioner – chockar norska folket

Kung Harald

Nya bilder på norske kungen Harald chockar folket.

Kung Haralds sjukdom ökar pressen – kris i norska kungahuset!
0:60

Efter reklamen: Kung Haralds sjukdom ökar pressen – kris i norska kungahuset!

(0:60)

Slå på ljud

Kung Harald brottas med återkommande hälsobekymmer. Gång på gång tvingas han ta ledigt från sina kungliga plikter för att kroppen strejkar.

Sedan i december 2019 har Harald varit inlagd på Rikshospitalet i Oslo vid sex tillfällen. I januari i år opererades han för en avsliten sena i höger knä efter en period med smärta i ena benet.

Och hans 2022 har inte inletts strålande.

– Hans Majestät Konungen har förkylningssymptom och är sjukanmäld de kommande dagarna, sa man plötsligt från det norska hovet tidigare i år.

Därefter blev hans sjukskrivning förlängd inte en utan två gånger! En rad uppdrag fick fördelas på resterande medlemmar av kungafamiljen, som ryckte in och täckte upp för monarken.

Kung Harald chockar norska folket med utflykt

Men nu är Harald äntligen tillbaka i arbetet, frisk och kry. Han var med när kungafamiljen reste till Holmenkollen för att titta på de anrika längdskidtävlingarna som hålls där varje år.

Bilder från besöket lades ut på kungahusets Instagram-konto. I kommentarsfältet kan man se att många är glada över att se kung Harald igen.

Som sajten Royal Central påpekar, så är detta första gången vi ser Harald utanför slottet sedan december! En chock – men en högst välkommen sådan.

"Fantastiskt att se den fina kungafamiljen på plats i Holmenkollen", skriver en användare.

"Respekt och glädje att kungafamiljen alltid ställer upp", skriver en annan.

Tidigare har norska Se og hör rapporterat att Harald har allvarliga problem med sitt ena knä.

"Han behöver ofta stöd och hjälp för att gå", skriver Se og hör.

I samma artikel kunde vi läsa att trappor numera är ett jättehinder för Harald. Han får ont bara av att lyfta benen, varför man på slottet försökt trimma ner alla trösklar. Överhuvudtaget framstod det i artikeln som att den norske kungen är frisk och kry mentalt sett, men skröplig och svag fysiskt.

Men vi får hoppas att kung Harald finns med oss i många, många år till!