Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Nya bilderna på kungen och Silvia visar förändringen – detaljen avslöjar

04 jun, 2023, 12:49 

Därför känner du igen vagnen som kungen och drottning Silvia färdades i under besöket i Göteborg.

Annons

Kungen och drottning Silvia fortsätter sin Sverigeturné. Den här gången är stoppet Göteborg, något som blir extra speciellt då det är ett dubbeljubileum: Kungens 50 år på tronen och stadens 400-årsfirande.

Därför saknades Estelle • Madeleines efterlängtade comeback • Victoria och Daniels kärleksfest – 3 kungliga snackisar från vecka 22!Brand logo
Därför saknades Estelle • Madeleines efterlängtade comeback • Victoria och Daniels kärleksfest – 3 kungliga snackisar från vecka 22!

Ska man vara petig fyller egentligen Göteborg 402 år, men eftersom pandemin gjorde det svårt att fira den stora siffran ordentligt bestämde man sig för att skjuta på firandet.

Runt 11.30-tiden inleddes kortegen. Tusentals personer hade samlats för att bevittna färden längs Kungsportsavenyn till Gustaf Adolfs torg, där kungen stannade för att hålla ett tal.

Kungen och drottning Silvia
Runt 11.30-tiden inleddes kungens och drottningen Silvias besök i Göteborg med en kortege.

Detaljen som sticker ut: ”Absolut finaste”

Men det var kanske själva kortegen som var mest iögonfallande. Vagnen som kungen och drottningen färdades i var nämligen samma som de åkte i under sitt eget bröllop 1976.

Annons

Vagnen kördes ”á la Daumont” – vilket innebär att samtliga hästar styrs av jockeyer sittande på vänsterhästarna. Det är vanligt i samband med större tillställningar, och används för att åskådarna ska kunna se vagnen bättre.

– Det är det absolut finaste och mest exklusiva sättet att färdas på! Det är ett intrikat samspel mellan fyra hästar och två ryttare som kräver otroligt mycket av alla inblandade. Det är små marginaler för att lyckas och ryttarna måste hela tiden läsa av såväl varandra som hästarna och anpassa minsta rörelse, säger Sara Thavenius, beridare i Hovstallet, till Göteborgs-Posten.

Drottning Silvia och kung Carl Gustaf
Drottning Silvia och kungen färdades i samma vagn som under sitt eget bröllop 1976.
Annons

Kungens tal: ”Väldig fart”

När kungen höll sitt tal stod Silvia, som så många gånger förr, vid hans sida och visade sitt solida stöd. Under talet uppmärksammade han Göteborgs 400-årsfirande, men också stadens ständiga utveckling.

– Kära göteborgare, drottningen och jag vill tacka för det varma mottagandet. Det känns lite som att komma till en ny stad varje gång man kommer till Göteborg. Här byggs och förändras i en väldig fart, säger kungen.

Under dagen väntar även lunch på landshövdingens residens, invigningen av Jubileumsparken och högtidsmiddag i Börshuset. Med andra ord är det full rulle för kungaparet hela dagen!

Annons
Kungen och drottning Silvia vinkar
Kungen och drottning Silvia vinkar glatt.

Foto: TT

Annons