Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Nya bilderna på Silvia väcker reaktioner i utlandet: “Det är inte bara…”

20 sep, 2023, 15:00 

Drottning Silvias beslut får folk att reagera.

Annons

Kungens 50 år på tronen blev en fest som både andades glädje och glamour. Tydligaste tecknet blev under jubileumsbanketten, då kungligheterna dök upp i sina finaste kläder och smycken.

Vilka klänningar – och juveler! Se när kungligheterna kommer till jubileumsbankettenBrand logo
Vilka klänningar – och juveler! Se när kungligheterna kommer till jubileumsbanketten

När drottning Silvia dök upp var det som om alla blickar vände sig mot henne. Hon strålade som om det inte fanns någon morgondag och på huvudet bar hon sin käraste ägodel – värd flera miljoner.

– Det är värt långt över tio miljoner. Det är bland det vackraste som vi har sett, har smyckesexperten Sandra Brauns tidigare sagt till Expressen.

Annons
Drottning Silvia
Drottning Silvia bar sitt brasilianska diadem under jubileumsbanketten.

Silvias egna ord om sin smyckesamling

Det brasilianska diademet, även känt som kröningsdiademet, är gigantiskt och väger närmare ett kilo. Drottning Silvia använder det bara när det vankas särskilt högtidliga tillfällen.

– Det beror naturligtvis på tillfället, vilken grad av smycken man ska använda. Men det beror också på klädsel. Vad är det för färg på klänningen? Vilken stil har den?

Ibland anpassar vi smyckena till klänningen men ibland är det också tvärtom: vi anpassar klänningen till smyckena, har drottning Silvia sagt i SVT-programmet ”Kungliga smycken”.

Annons

Silvia hyllas i utlandet

Så när drottningen dyker upp med sitt enorma diadem är det så klart rätt självklart att hon drar blickarna till sig. Blickarna kommer inte heller bara från Sverige, utan går att skönja även i utlandet.

Norska Se och Hör har efter kungens jubileumshelg uppmärksammat Silvias diadem.

– Det här är diademet för de stora tillfällena! Drottning Silvia har burit det brasilianska diademet vid till exempel sin mans stora årsdagar, som den här gången – samt vid statsbesök i Sverige och på kronprinsessans bröllop.

Annons

– Diademet är det största och tyngsta i samlingen, vilket jag gissar är anledningen till att det inte används oftare. Det är inte bara att balansera ett kilo huvudbonad genom en lång festkväll, säger kungaexperten Caroline Vagle till tidningen.

Drottning Silvia
Drottning Silvia hyllas för sitt diadembeslut.

Foto: TT

Annons