Nya bilderna på svårt sjuka Mette-Marit väcker reaktioner

Kronprinsessan Mette-Marit

Kronprinsessan Mette-Marit är svårt sjuk. Nu väcker nya bilder på kungligheten reaktioner.

Slå på ljud

Kronprinsessan Mette-Marit bär på en allvarlig sjukdom. För tre år sedan diagnosticerades hon med den mycket allvarliga åkomman lungfibros.

Lungfibros innebär att vävnaden kring luftrören och lungblåsorna omvandlas till stel ärrvävnad. Den drabbade får svårare och svårare att andas och tvingas i många fall till en lungtransplantation.

Kronprinsessan Mette-Marit är svårt sjuk

När kronprinsessan fick sin diagnos berättade hon själv om hur det kungliga arbetet skulle påverkas.

– Mitt hälsotillstånd gör att min arbetskapacitet kommer att variera. Kronprinsen och jag väljer att informera om detta nu, bland annat för att det jag framöver kommer att behöva ha perioder utan officiellt program, sa Mette-Marit då.

– Det kommer att krävas i samband med behandlingarna och när sjukdomen är mer aktiv.

Många föreställde sig då att Mette-Marit skulle behöva leva en undanskymd och isolerad tillvaro. Man tänkte sig att kronprins Haakon skulle behöva klara sig utan sin älskade maka när han var ute och utförde sin kungliga plikter.

"Skönt att hon är i tillräckligt bra form"

Men så blev det inte – det har de senaste dagarna visat med all önskvärd tydlighet. Mette-Marit och Haakon har rört sig ute bland det norska folket, träffat människor och visat upp sig under sina årliga rundresa i landet. De har bland annat varit i Våler, en tätort nära den svenska gränsen.

– Något av det viktigaste för oss människor är att ha en plats som är vår egen. En plats vi älskar, som vi kan kalla hem. Och hemmet, det är där hjärtat är, sa Mette-Marit i ett tal till allmänheten.

På det norska kungahusets Instagram-konto har resan blivit flitigt dokumenterad – och man kan se på följarnas glädje att de är så glada att få sin kronprinsessa frisk och kry.

"Härligt att se att kronprinsparet fått lov att resa runt och prata med folket på det här sättet igen. Skönt att se att kronprinsessan är i tillräckligt bra form för att följa med", skriver exempelvis en användare.

LÄS MER: Bakom kulisserna – Märtha Louises kritiserade möten med Durek

LÄS MER: Mette-Marits mörka förflutna – från partypingla till älskad kronprinsessa

LÄS MER: Tiana levde med Durek i sex år – varnar Märtha Louise: "Hjärntvättad”

LÄS MER: Olavs farliga kärleksresor till Märtha – historien bakom "Atlantic crossing"

LÄS MER: Läkarns besked om sjukdomen – så sjuk är Mette-Marit