Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Misstankarna om drottning Silvia stämmer – här bekräftas allt

24 apr, 2024, 18:45 
Drottning Silvia
Silvia rakryggad på fältet, trots att hon har ett blodsprängt öga. Något som inte är förvånande när det kommer till vår plikttrogna drottning.
Annons
Tervetuloa! Här anländer kungen & Silvia till slottet med Finlands presidentparBrand logo
Tervetuloa! Här anländer kungen & Silvia till slottet med Finlands presidentpar

48 år har gått sedan Silvia Sommerlath sa "ja" till vår kung och blev drottning – sedan dess har hon jobbat outtröttligt med att representera vårt land.

Något hon gör med en oerhörd elegans, värme och pålitlighet. Silvia är en ovärderlig högra hand till vår kung, i alla lägen.

Ja, till och med när hennes egna öga är rött och blodsprängt, som under den första dagen av det finska statsbesöket, står hon rakryggad. Något som helt går i linje med Silvias ambitiösa natur.

Annons

Det har hänt med Silvias öga

Många hajade till när bilderna från slottet på drottningen kom. Silvia var som vanligt stilfull och sammansatt, men hennes ena öga var illrött.

Drottning Silvia står bredvid kungen när han pratar, hennes ena öga är rött
Drottning Silvia har besvär med sitt öga, men låter inte det stoppa henne. Foto:Christine Olsson/TT

Snart fick Svensk Damtidning en förklaring. Hovets informationschef Margareta Thorgren förklarade:

– Drottningen har utsatts för kalldrag i ögat. I övrigt mår drottningen bra.

Men visst ser det något obekvämt och irriterat ut, och dessvärre höll tillståndet i sig under den stora galamiddagen på kvällen.

Annons
Presidentfru Suzanne Innes-Stubb och drottning Silvia på slottet
Drottning Silvia tog sig igenom galamiddagen, trots att hon fortfarande hade besvär med sitt öga. Foto:Fredrik Sandberg/TT

Men att kasta in handduken och undvika de smattrande kamerablixtarna var inte ett alternativ för vår plikttrogna drottning.

Hon genomförde hela statsbesöket helt enligt plan, även alla programpunkter under statsbesökets andra dag, då man kunde se att Silvia fortfarande hade besvär med sitt öga.

Drottning Silvia med ett blodsprängt öga
Drottning Silvia genomförde hela statsbesöket, trots hennes situation med ögat. Foto:Adam Ihse/TT

Något som inte förvånar oss när det kommer till drottningen. Under hennes snart 50 år i kungafamiljen har hon gång på gång visat att hon är en kraft att räkna med, och lite där till.

Annons

Plikttrogna Silvia låter sig inte stoppas

Det här är nämligen inte första gången drottning Silvia dykt upp på jobbet trots att omständigheterna inte varit de bästa.

Så var fallet 2021, då Silvia var med om en fallolycka i hemmet, men ändå var tillbaka i tjänst tio dagar senare, då med gipsad arm.

När Svensk Damtidning pratade med hovet fick vi veta att Silvia inte planerade att sakta ner mer än nödvändigt:

– Drottningen jobbar och har teamsmöten och så vidare. Hon har en gipsad handled men hon arbetar. Vissa mer omfattande program som framför allt inbegriper en del planeringsarbete har dock fått skjutas längre fram.

Annons

Något liknande hände sex år tidigare, då drottningen fick en axelfaktur efter att ha fallit olyckligt med sina skidor under en alpsemester i Schweiz.

Silvia hade gjort sig mer illa däran än vad man först trodde och behövde opereras. Samtidigt tycks återkomsten till jobbet varit i drottningens fokus. Hovet la först upp det som att drottningen bara skulle vila "i några dagar" när hon pratade med Aftonbladet, innan skadeläget var mer känt.

Drottning Silvia med gipsad arm
Drottning Silvia i tjänst, med gipsad arm. Foto:TT

Ja, det är helt enkelt vår drottning. Plikttrogen, pålitlig och hängiven. Även när hon går igenom något som gör hennes jobb lite svårare.

Foto: TTAnnons