Nya hotet mot Madeleine – allt kan försvinna!

Prinsessan Madeleine har det inte lätt just nu.

Prinsessan Madeleine och alla andra kungligheter med Instagram löper risk för hackers.Det visar prinsessan Märtha Louises senaste bakslag.

Att finnas på Instagram kommer med en risk. Det blev tyvärr norska prinsessan Märtha Louise varse tidigare i veckan, när hennes konto plötsligt blev hackat.

Förövaren såg till att deaktivera Märtha Louises konto – vilket gjorde hennes följare både konfunderade och oroliga. Men hur går det egentligen till när någon hackar ett konto?

Prinsessan Madeleine finns på Instagram

Svensk Dam ställde frågan till Anne-Marie Eklund Löwinder, säkerhetschef på Internetstiftelsen och allmänt ansedd som en av Sveriges främsta internetexperter.

– Det finns lite olika metoder. En angripare kan försöka gissa sig till lösenordet. Det görs med automatiska verktyg som testar många tusen kombinationer per sekund. Den metoden för att knäcka lösenord kallas ”brute force” och innebär att de använder program som är skapade för att gå igenom olika kombinationer av bokstäver, siffror och specialtecken, säger Anne-Marie.

– Vi användare är i allmänhet ganska dåliga på att välja lösenord som är tillräckligt bra; de är för korta, för enkla och vi återanvänder ofta samma lösenord på flera olika tjänster.

Hur vanligt är det att konton på sociala medier likt Instagram blir hackade?

– Att databaser med lösenord hackas är dessvärre vanligare än många tror. Stora internationella företag som Adobe, Sony och Facebook är bara några av dem som drabbats av hackerattacker som inneburit att stora mängder användaruppgifter läckt ut. Har du då samma lösenord till flera olika tjänster ökar risken för att flera konton blir kapade, eftersom den som kommit över ditt lösenord kan testa det på många tjänster.

“Det har förekommit utpressning”

Prinsessan Madeleine har det inte lätt just nu.

Prinsessan Madeleine har det inte lätt just nu.

Märtha Louise for illa den här gången. Nästa gång kan det drabba en svensk kunglighet. Prinsessan Madeleine har ett personligt konto med över 260 000 följare.

Personer med den typen av status är ofta mer attraktiva för hackers, menar Anne-Marie.

– Det beror på vad man har för motiv. Men det är troligt att det är betydligt mer spännande att komma åt en offentlig persons konto som har stor följarbas, än ett konto som tillhör kreti och pleti med få följare.  Det har förekommit utpressning i samband med hackade konton, och för någon som är en publik person, bloggare, vloggare, influencer är det säkert väldigt trist om ens konto blir raderat eller manipulerat, säger hon.

Anne-Marie skickar också med fyra råd för alla som vill säkerställa att de är skyddade från hackerattacker.

  1. Använd inte samma lösenord för olika tjänster, framför allt inte mejlkonton som används för att återställa lösenord för de tjänster du använder.
  2. Använd dig av lösenord som är mer som fraser, med minst 14 tecken och som är lättare att memorera än en teckensoppa med siffror, specialtecken samt små och stora bokstäver.
  3. Har du svårt att hålla reda på dina lösenord, använd en lösenordshanterare. De är ett effektivt hjälpmedel.
  4. Om tjänsten erbjuder ett sätt att logga in där det krävs mer än ett steg för att logga in, s.k. tvåstegsverifiering, använd det. Det kan till exempel handla om att du utöver den vanliga inloggningen även får en kod skickad per sms.