Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Nya listan avslöjar – Victorias vänner rikast i världen

22 mar, 2017, 09:56 
https://image.svenskdam.se/image-5470953?imageId=5470953&width=1320&height=689
Agneta Nisbeth
31 svenska kvalar in på listan.
Annons

För trettionde året i rad har världens främsta affärstidning Forbes listat världens rikaste människor. Och 31 svenska kvalar in på listan över världens dollarmiljardärer – flera av dem har starka vänskapsband till kungafamiljen.

Den rikaste svensken är H & M:s styrelseordförande Stefan Persson som har en förmögenhet på 19,6 miljarder dollar, motsvarande 172,6 miljarder kronor. Han finns på plats 43 på listan.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.

Stefan Persson och hustrun Denise är självskrivna gäster när kungaparet ställer till med baluns och Stefan Perssons son Karl-Johan, vd för H & M, är en av kronprinsessans närmaste vänner. Karl-Johan Persson och hans syskon Tom Persson och Charlotte Söderström kvalar också in på listan men betydligt längre ner.

Denise och Stefan Persson är nära vänner med kungaparet. Det stöttar dessutom drottningen i det viktiga arbetet med bland annat Mentor.

Tre andra av kungaparets nära vänner som också finns med på listan är affärskvinnan Antonia Ax:son Johnson, tidigare styrelseordförande för Axel Johnsongruppen, samt finansmännen Fredrik Lundberg som styr Lundbergsfären och Melker Schörling som förra året lämnade sina styrelseuppdrag i Melker Schörling AB.

Annons

Tetra Pak-familjen Rausing finns också på Forbes lista. Hans, Finn, Jörn och Kirsten Rausing kvalar alla in.

Men även kronprinsessan Victorias nära vän, EF-grundaren Bertil Hult, är en av världens rikaste personer. Med en förmögenhet på 4 miljarder dollar, motsvarande 32,5 miljarder svenska kronor, hamnar han på plats 441 på Forbes lista. Det var ju Bertil Hult som bistod Victoria och Daniel med både privatplan och bostäder under deras bröllopsresa sommaren 2010. Han är precis som kronprinsessan dyslektiker och har ett starkt engagemang i frågor som rör forskning kring läs- och skrivsvårigheter och det var genom detta arbete de blev goda vänner.

Noterbart är att världen i år har 233 fler dollarmiljardärer än föregående år.

Bertil Hult och hustrun Lisbeth var givetsvis inbjudna till kungens stora 70-årsbaluns förra året.

Foto: Stella Pictures.

Annons