Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Nya piken mot Stefan Löfven efter kungens ord

07 jan, 2021, 15:00 
Kungen riktade kritik mot Stefan Löfven. Nu har statsministern fått en ny känga.
Annons
Kungens skarpa coronaattack: sågar regeringen – inför allaBrand logo
Kungens skarpa coronaattack: sågar regeringen – inför alla

Kungen har blivit en av Sveriges viktigaste röster i pandemifrågan. Vid flera tillfällen har han klivit fram och manat till förnuft och tålamod – allt för att se till att det svenska folket följer rekommendationerna och håller smittspridningen nere.

Kungen riktade hård kritik mot Stefan Löfven

Stefan Löfven och kungen.
Kungen var kritisk mot hur Sverige hanterat pandemin.

Extra stor uppståndelse väckte han i och med SVT-programmet Året med kungafamiljen. Där framförde han något som många uppfattade som en indirekt kritik av Stefan Löfven och regeringen.

– Jag anser att vi har misslyckats. Vi har ett stort antal som har avlidit och det är fruktansvärt. Det är något som vi alla lider med, sa kungen i programmet.

– Man tänker på alla familjemedlemmar som råkat ut för att inte kunna ta avsked av sina avlidna familjemedlemmar. Jag tror att det är en tung och traumatisk upplevelse att inte kunna ta ett varmt avsked.

Annons

"Han står pall, ensam"

Nu har kungen återigen ställts i motsatsförhållande till just Stefan Löfven. Aftonbladets krönikör Britta Svensson, som ofta lyfter fram seniorers perspektiv i olika frågor, tycker att kungen är en mycket bättre förebild än statsministern i dessa pandemi-tider. Britta dömer ut Stefan som "omogen".

"Så låt mormor och farmor ta över Sverige. Forskning visar att de är bäst i världen på att bedöma risker, på grund av lång erfarenhet av ansvar och omsorg. De kan få hjälp av kungen, 74. Han är den ledare som hittills är ganska ensam om att stå pall för pandemins påfrestningar", skriver Britta.

"Men Stefan Löfven, 63, går obekymrat med två livvakter i butiker i december för att laga sin klocka, leta efter reservdelar till sin rakapparat, handla mat, besöka Systembolaget och köpa en julklapp till sin fru. Samtidigt har betydligt äldre personer gjort en heroisk insats för att hjälpa till genom att lära sig handla och sköta andra ärenden på nätet."

Annons