Nya porträttet på Frederik får danskarna att rasa

Nya porträttet på Frederik får danskarna att rasa
Ett nytt porträtt av kronprins Frederik har nått sociala medier! Men danskarna är inte förtjusta.
Annons

Att kungligheter får sina porträtt målade är vi vana vid men att porträtten får kritik för att vara oproportionerliga är mindre vanligt. Detta hände dock efter att konstnären Kasper Eistrup avtäckte sitt porträtt av kronprins Frederik på Nationalhistoriska museet på Frederiksborgs slott. Porträttet föreställer Frederik sittande i en soffa med ett cocktailglas och sammetsblazer och när danska hovet visade upp det på Instagram väcktes starka reaktioner.

Annons
Det nya porträttet av Danmarks famtida kung – kronprins Frederik.

“För tunna ben”

Vissa menar att Frederik har för skarpa knän och för stora fötter på porträttet. Andra tycker att hans ben är alldeles för tunna och att mannen på bilden är mer lik Joachim än Frederik. “Kronprinsen är mycket mer vältränad”, skriver en dam. Dessutom reagerar de på att han har hängslen – vilket enligt kommentatorerna är ett icke-förekommande plagg i Frederiks garderob. “Jag är inte imponerad – men konstnären är bra på att måla soffor och växter”, skriver den person som är sist ut att kommentera.

Foto: IBL

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning:

Dela på:

15 kommentarer till “Nya porträttet på Frederik får danskarna att rasa”

 1. Ina skriver: 21 november, 2018

  Jeg raser ikke over billedet. Jeg hæfter mig ved at Frederik ser magelig henslængt ud. Sidder og hygger sig med sine egne tanker. Sofaen er måske lige i overkanten – men mon ikke Mary snart vil sætte sig ved siden af ham – det er lige den tanke jeg har. Med hensyn til tynde ben så minder de faktisk en del om Prins Henriks og ligeså de lidt lange fødder.


 2. Bror skriver: 21 november, 2018

  Signalvärdet är omisskännligt! Med stora skor, breda hängslen, sammetskavaj och slokande kravatt väntar majestätet in spe, lojt tillbakalutad och öppet välkomnande, på någon. Frågan är bara: på vem?
  Den solbelysta grönskan i detta lövhyddoliknande och mjuka soffhörn ger kanske en vink om svaret. Kommen så långt kan man omöjligtvis gå förbi D H Lawrence och hans livsdyrkan och bejakande av passionen. Hela bilden kan därför ses som en antites till det liv i den kungliga boxen som Frederik dömts till.
  En underbar bild. Och en trösterik bild.


  1. Helene skriver: 21 november, 2018

   Bror, Angående signalvärdet,, visst kan jag instämma i din utmålning. På frågan –vem kommer,,,Personligen skulle jag tacka nej på inbjudan. Varför? För smala ben, samt personen ser redan för “använd ut”.–Åter till frågan vem kommer? Svar: Sätt fram ett glas Margarita , och “hon” kommer. Varför? Bättre med en Kung in spe, än en lite “avslagen” prins,,,,


 3. Allegra skriver: 21 november, 2018

  Och i Sverige otänkbart att porträttera någon kunglighet sittande med en martini inom räckhåll.


  1. Bror skriver: 21 november, 2018

   Allegra!
   Anders Zorn försökte faktiskt. Hans konterfej av Gustav V i helfigur signalerade klart majestätet som något av dandy. Zorn lät nämligen kungen med uttalad nonchalans hålla en brinnande cigarett i handen. Gustav misstyckte inte. Men det gjorde hovet! Cigaretten ska målas över, blev ordern.
   Zorn lydde, men valde en sådan ljus nyans på färgen att alla betraktare såg att det tidigare måste ha funnits något där. Kunde det vara en cigarett?


 4. ananas skriver: 21 november, 2018

  Soffan verkar vara huvudsaken och inte den spinkiga mannen som kunde vara vem som helst.


 5. ancibetgefeld skriver: 21 november, 2018

  Soffan så fin! Men Fredrik

  Vad tycker Mary om porträttet?
  Ska inte Fredrik bli kung en dag?
  Det kan man inte tro, måla om!


 6. pia skriver: 21 november, 2018

  vilken hemsk målning!
  stackarn ser ensam o mager ut i en för stor o feminin soffa..


 7. Dorte skriver: 21 november, 2018

  Jeg er dansk og finder billedet ganske uinteressant, men tænker at det måske er meget passende – for han bliver nok en slags overgangsregent. Hans mor er en fantastisk dronning, og han søn – prins Christian – er allerede nu mere rolig og velformuleret end faderen, så vi er nogle stykker i Danmark, der glæder os over Dronning Margrethe d. 2 og ser frem til Kong Christian d. 11 – mens vi har ondt af den kommende Frederik d. 10, som helt tydeligt mistrives i sin rolle.


 8. konsttanten skriver: 21 november, 2018

  Allt ser bra ut, utom mannen i soffan som skall föreställa Frederik, som är vältränad!


 9. Pia skriver: 21 november, 2018

  Konstnären tar “heder och ära” av sin modell. En sådan “lebemann” är väl inte Frederik numera, som stadgad äkta make och fyrabarnsfar . Porträttet ger i alla fall inte mig känslan av att betrakta en blivande kung. Soffan är återgiven med fotografisk (tråkig?) exakthet, men att avbilda en människa är tydligen inte konstnärens bästa gren. Tavlan ser ur som illustrationen till en veckotidningsnovell, tycker jag. Inget fel på det, men klart undermåligt i detta sammanhang.


 10. G.u.i.d.v.v.O.Skaffa dig ett liv, Gredeline! skriver: 22 november, 2018

  Jag kan inte hitta den minsta likhet med Fredrik. Inte ens om han skulle lägga till med skägg skulle det komma i närheten. På målningen sitter en karl, som ser betydligt mer mognare, manligare och självsäker ut än honom.


 11. CVM skriver: 23 november, 2018

  Gredeline
  Kan inte mer en säga att jag instämmer i din beskrivning till 100%
  Trevlig Helg
  CVM


 12. Mona skriver: 23 november, 2018

  Ja i Sverige skulle det bli ramskri över martiniglaset än värre med en cigarett.
  Vi dricker ju bara ett glas vin vid festliga tillfällen.Så svarar de flesta om du frågar.


 13. Marie S. skriver: 23 november, 2018

  Stora fötter smala ben vassa knän och lite till – det var mycket som var fel på den målningen. Fruktansvärt fult konstverk. Kanske har konstnären tagit sig en extra martini under arbetets gång.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Annons

Laddar