Nya storbråket kring Madeleine: ”Ynkligt!”

Prinsessan Madeleine

I prinsessan Madeleines kommentarsfält på Instagram pågår just nu ett storbråk i hård ton. Diskussionen är hätsk och fylld av påhopp.

Prinsessan Madeleine har haft sociala medier i flera år. Det började med Facebook, där hon löpande har gjort små uppdateringar – om privatlivet, om medier hon medverkat i och om arbetet med Childhood Foundation. Kontot har blivit ovärderligt för både henne – och många medier. På Facebook får prinsessan Madeleine ge sin syn på händelser och skeenden och via Facebook får medier – och privatpersoner – en möjlighet att komma prinsessan en smula närmare. Man får ta del av hennes värld, hennes tankar, hennes kommentarer och repliker.

Prinsessan Madeleine startade ett Instagramkonto

För ett och ett halvt år sedan, 2018, tog prinsessan Madeleine sitt sociala medier-arbete ett steg längre, genom att starta ett officiellt Instagramkonto. Privat har Madeleine haft Instagram i flera år, men kontot har varit låst och bara de närmaste har fått följa henne, och det var först i samband med prinsessan Adriennes födelse som Madeleines öppna Instakonto såg dagens ljus. Och första bilden på Instagram då? Ja, det blev en bebisbild. En likeraket, minst sagt. I skrivande stund har bilden nära 40 000 likes. Kontot fick dessutom tiotusentals följare – på mindre än ett dygn.

I dag följer 250 000 personer prinsessan på Instagram. Varje post likeas otroligt ånga gånger. Och kommentarerna regnar in. Själv följer Madeleine bara fyra konton: Min Stora Dag, World Childhood Foundation, Kungahuset och Prinsparet.

Diskussion i Madeleines kommentarsfält på Instagram

Under året som gått har Madeleine delat med sig av allt möjligt på Insta. Foton på barnen, jobbuppdrag, officiella bilder och annat. Häromdagen delade hon ett videoklipp från Min Stora Dag, organisationen som, bland annat, hjälper sjuka barn att uppfylla sina önskningar. Madeleine är stolt beskyddare av organisationen och är oerhört engagerad i allt de gör. Klippet fick raskt 13 000 gilla-markeringar. Men nu har också en hård diskussion blossat upp i kommentarsfältet. En diskussion fylld av rasistiska påhopp. Fler och fler ansluter sig. Tonen är hätsk och hård. ”Ynkligt!”, skriver en kommentator, bland annat.

Många medier, officiella personer och influencers, vet att det i dag är väldigt svårt, nästintill omöjligt, att ha öppna kommentarsfält som inte modereras ofta och löpande. Men prinsessan Madeleines konto tycks inte ha någon moderator. Diskussionen har fått ligga kvar i flera dagar.

Svensk Damtidning söker Margareta Thorgren, hovets informationschef.

Foto: TT

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning: