Nya uppgifter om prins Philips sista dagar i livet

Prins Charles har träffat sjuksköterskan som vårdade prins Philip. Och på drottning Elizabeths tackkort får vi möta hennes privata sorg.

Slå på ljud

I dagarna har det landat i brevlådorna hos dem som skickat tröstande ord till drottning Elizabeth: Det dubbelsidiga och sorgkantade kortet där hon uttrycker sin privata tacksamhet efter allt stöd:

”Jag sänder dig mitt djupt kända tack för dina vänliga och deltagande ord i samband med min mans död” skriver hon på kortet, som är daterat Buckingham Palace och undertecknat med Elizabeth R, där R:et står för Regina som i drottning.

LÄS MER: Elizabeth och Philip – och kärleken som inte kan dö

Drottning Elizabeths tackkort efter prins Philips död

Drottning Elizabeths sorggkantade tackkort.

Bilden är vald med omsorg, kanske till och med tillsammans med prins Philip själv. Det är ju väl känt hur angelägen han var om att få vara med och styra upp vad som skulle hända efter hans bortgång. Och här möter han oss en sista gång, med sin intensiva blick.

Alla som har stått inför uppgiften att skriva sådana här kort vet också hur svåra de kan vara att formulera, mitt i sorgen. Men drottning Elizabeth är å andra sidan rutinerad, hon skriver kondoleanser var och varannan vecka till statschefer runtom i världen.

Prins Charles möte med sjuksköterskan som vårdade prins Philip

Samtidigt har prins Charles nu gått ut med nya detaljer kring sin fars sista tid i livet, inför Internationella sjuksköterskedagen som infaller i dag.

Av den anledningen var 72-årige Charles igår på St Barts-sjukhuset i London, för att tacka personalen som vårdade prins Philip under hans sista dagar i livet.

Bland dem han träffade fanns en sjuksköterska, en läkare och en terapeut.

Prins Charles tack till sjukvårdspersonalen som vårdade prins Philip

Känslomässigt när prins Charles kom för att framföra sitt personliga tack.

Kanske var det de som också vårdade prins Philip i hemmet, den allra sista tiden, kanske inte. Men som alla andra fick prins Philip vård i livets slutskede, de där sista dagarna på Windsor Castle, innan han stilla avled den 9 april, omgiven av sin närmaste familj:

– Det var som om någon tog hans hand, säger hans svärdotter, prins Edwards fru Sophie.

Den officiella dödsorsaken anges till ”old age”: 99-årige prins Philip gick helt enkelt bort till följd av sin höga ålder.

Drottning Elizabeths privata lyckliga bild på sin Philip med sju av barnbarnsbarnen.

LÄS MER: Drottning Elizabeths gripande avsked – se bilderna från Philips begravning

LÄS MER: Svenska kungafamiljens sista farväl till prins Philip

LÄS MER: Chockbeskedet: Prins Philip flyttas från sin grav

Foto: TT.