Nya uppgifter om prinsessan Hayas flykt från Dubai

Det är inte första gången som Sheikh Mohammed bin Rashid hamnar i blåsväder. Förra året gjorde hans ena dotter ett misslyckat flyktförsök och i våras flydde hans fru Haya. Nu väntar rättegång i London.

Det var i början av juli som nyheten släpptes att Haya bint al Hussein hade flytt från sin man, Sheikh Mohammed bin Rashid. Sheikh Mohammed bin Rashid styr Dubai och är Förenade Arabemiratens premiärminister. Förra året försökte en av Sheikh Mohammed bin Rashids döttrar, Latifa, fly landet, men precis när hon höll på att lyckas blev hon tillfångatagen och förd tillbaka hem igen.

Men istället ska alltså en av Sheikh Mohammeds fruar, Haya, ha lyckats rymma i våras. Enligt tidigare uppgifter ska hon ha sökt asyl i Tyskland, men nu visar det sig att hon befinner sig i Storbritannien.

Planerade sin flykt i månader

Enligt Daily mail ska prinsessan ha valt att rymma från sin man dels för hans misstankar kring hennes “olämpliga” relation till sin livvakt. Men en annan bidragande faktor tros också vara just Sheikh Mohammed bin Rashids ena dotter, Latifa. Efter hennes flyktförsök förra året ska hon enligt människorättsorganisationer ha torterats, drogats och hållits fånge sedan dess. Enligt källor fruktar nu Haya för sitt liv efter flykten och håller sig gömd i Storbritannien.

Haya tillsammans med sin man.

Haya tillsammans med sin man.

45-åriga Haya är dotter till kung Hussein av Jordanien och rädslan över att dra in sin bror och pappa i dramat gjorde att hon valde bort att fly till hemlandet.

Sheikh Mohammed stämmer Haya

Enligt uppgifter till engelsk press ska prinsessan ha planerat sin flykt i månader och håller sig numera gömd i London med sina två barn Jalila, 11, och Zayed, 7, som hon tog med sig på flykten. Sheikh Mohammed stämmer nu Haya i engelsk domstol med krav att få barnen tillbaka skickade till Dubai. Ärendet ska tas upp den 30 juli i London och paret har gått ut gemensamt och sagt att rättegången endast handlar om barnens välbefinnande och inte rör parets relation eller deras ekonomi.

Sheikh Mohammed uppges vara rasande på Haya. När nyheten läckte ut i brittisk media publicerade han en dikt på Instagram med titeln “Du levde och du dog” som riktade sig direkt mot Haya. I dikten stod det bland annat “Din förrädare, du förrådde den värdefullaste av tillit och ditt spel har avslöjats.” Haya gifte sig med Sheikh Mohammed år 2004. Hon är miljardärens sjätte fru och förutom de två barnen som paret har tillsammans har Sheikh Mohammed ytterligare 21 barn.

Haya tillsammans med prins Charles och Camilla.

Haya tillsammans med prins Charles och Camilla.

Nära vänner med brittiska kungafamiljen

Det finns även en risk att den brittiska kungafamiljen dras in i parets skilsmässa. Både Haya och hennes man är nämligen nära vänner med prins Charles och hans fru Camilla. Det ryktas även att Haya kommer att representeras i rätten av Fiona Shackleton, som arbetade med prins Charles under sin skilsmässa från prinsessan Diana.

 

Foto TT